Milioane de români fac parte din cel puțin unul dintre grupurile vulnerabile și invizibile din România. Cele șase grupuri invizibile din România sunt: fermierii de subzistență, micii antreprenori, familiile monoparentale, muncitorii la negru, șomerii cu vârsta între 55 și 64 de ani și pensionarii în risc de sărăcie și excluziune socială.
În copilăria noastră, invizibilitatea era doar o superputere pe care o vedeam în desenele animate. Cu toate acestea, mai multe categorii sociale din România sunt considerate „invizibile”, iar atributul principal al acestor grupuri este discriminarea.
Peste 60% dintre români se autoevaluează negativ din punctul de vedere al valorii personale pentru societate și 8 din 10 spun că s-au simțit discriminați cel puțin o dată în viață. Mai mult, 86% dintre respondenți simt că le-a fost refuzat pe nedrept un credit cel puțin o dată în viață, inclusiv din cauza statutului lor social. Acestea sunt concluziile unei cercetări realizate de Novel Research și Izibiz, realizat în perioada aprilie – septembrie 2022, la comanda Provident Financial România. Studiul, care a analizat în profunzime șase grupuri vulnerabile, a mai relevat că frecvența discriminării percepute este de două ori mai mare la persoanele din grupurile invizibile… [continuare]
Accesați articolul integral pe wall-street.ro