Foarte simplu, urmând legislația în domeniu. Programul de prevenire și reducere a deșeurilor pe care ar fi recomandat să îl implementeze fiecare agent economic este un instrument foarte eficient pentru a scădea impactul negativ al activității sale asupra mediului și sănătății populației.
Conform ordonanței de urgență numărul 92 din 2021, agenții economici, instituțiile publice și organizațiile non-guvernamentale, indiferent de domeniul de activitate, au ca obligație gestionarea responsabilă a deșeurilor. Această normativă se traduce, la nivel procedural, printr-o serie de evidențe și raportări, cât și prin elaborarea unui „Program de prevenire și reducere a cantității de deșeuri generate” de către fiecare entitate deținătoare a unei autorizații de mediu. De asemenea, prin implementarea acestei proceduri se impune și urmărirea progresului companiei în acest domeniu.
Programul este o obligație ce are ca termen pentru depunere finalul lunii mai în fiecare an și constă în două mari direcții de lucru și monitorizare:
- Măsurile de prevenire implementate înainte ca o substanță, material sau produs să devină deșeu.
- Opțiunile de reciclare ale deșeurilor generate.
Aceste măsuri au ca scop reducerea cantității de deșeuri prin reutilizarea produselor, astfel prelungindu-se durata de viață a acestora. Scopurile finale ale ”Programului de prevenire și reducere a cantității de deșeuri generate” la nivelul fiecărei companii sunt: scăderea impactului negativ al activității sale asupra mediului și asupra sănătății populației, totodată scăzând conținutul de substanțe nocive din produse… [continuare]
Accesați articolul integral pe wall-street.ro