ULTIMELE STIRI

luni, 8 august, 2022
playtech.ro
playtech.roDigital & Social Media

Cât de grave sunt amenințările cibernetice pe care le întâmpină românii, acum și în viitor: ”Atacurile evoluează”

lensa.ro

Instituțiile din România, la fel și companiile sau organizațiile non-guvernamentale, sunt cât se poate de vulnerabile la hackeri. Din păcate, handicapul pe partea de educație digitală este atât de mare, încât un dezastru de proporții semnificative este iminent.

Dan Cîmpean este directorul principalei instituții din România care luptă împotriva amenințărilor cibernetice cu care se confruntă autoritățile române, dar și entitățile juridice sau persoanele fizice. El conduce Directoratul Național de Securitate Cibernetică și, din această poziție, a fost prezent în cadrul emisiunii Impact Live. Printre altele, în acel context, a detaliat realitatea securității cibernetice din România, dar a vorbit și despre mijloacele prin care pot fi sustrase informații personale de la posibile victime. Nu în ultimul rând, a listat mai multe moduri în care ne putem proteja de eventualele atacuri.

Securitatea cibernetică din România, în termeni tehnici

Deși gravitatea amenințărilor cibernetice și complexitatea lor progresează în mod constant, la fel ca în cazul majorității firmelor din România, șeful DNSC a vorbit și despre criza de personal care afectează instituția pe care o conduce.

„Este aceeași situație atât în România, cât și în alte state ale Uniunii. Sunt echipe și sunt competențe și responsabilități pe domeniul securității cibernetice, pe domeniul militar, al unității de informații, a aplicării legii. Colaborăm și cooperăm cu dânșii foarte strâns, care sunt membri în comitetul director al directoratului, practic supraveghează activitatea noastră. Dar partea cea mai interesantă și importantă este faptul că reușim să colaborăm zi de zi, efectiv echipele noastre tehnice și non-tehnice sunt în contact, discută, schimbă informații.

Ce pot spune, și asta este una dintre marile mele frustrări, observ totuși că aceeași provocare și aceeași problemă este lipsa de personal uman, lipsa de resursă experimentată și  calificată. Pe moment, pot spune că lucrurile sunt sub control, și reușim cu eforturi mari ale unor oameni extrem de bine motivați și extrem de competenți în toate aceste instituții, dar că nu uităm că riscurile, atacurile evoluează. Dacă nu reușim o transformare a tuturor acestor instituții, în sensul să avem acces la mai multă resursă umană, resursă necesară, vom avea, mai devreme sau mai târziu, o problemă națională”, a ținut să sublinieze directorul DNSC.

În ceea ce privește efortul autorității pe care o reprezintă, utilitatea ei, Dan Cîmpean a insistat pe câteva particularități.

„Sunt o multitudine de responsabilități. Directoratul trebuie să fie un hub, o platformă de dialog, cooperare și colaborare între sectorul academic, public și privat. Foarte multe competențe și cunoștințe pe domeniul securitate cibernetică nu sunt în mâinile guvernelor, ci ale firmelor, furnizorilor de tehnologii digitale, ale universităților, ale instituțiilor de cercetare, ale incubatoarelor, ale acestor hub-uri digitale care apar tot mai mult la nivel național și european.

Ce este foarte important pe domeniul securitate cibernetică este faptul că nicio organizație, nicio instituție, indiferent de cât de mare, cât de militarizată sau mai puțin militarizată este, singură, în izolare, nu poate face față la aceste provocări cu care ne confruntăm.

Deci avem nevoie de un întreg ecosistem care să lucreze împreună, care să partajeze cunoștințe, resurse, tehnologii, moduri de lucru, iar unul dintre rolurile cheie ale directoratului este să catalizeze acești actori, să-i aducem pe toți împreună, să stimulăm lucrul împreună, caz cu caz, speță cu speță, pentru a contracara atacurile, pentru a ridica nivelul măsurat de securitate cibernetică și așa mai departe”, a concluzionat oficialul


Citiți articolul original pe playtech.ro

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (playtech.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.
chilipirul-zilei.ro/

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată.