libertatea.ro
libertatea.roActualitateInternational

Tensiuni și împușcături la granița dintre Serbia și Kosovo. Președintele pro-rus de la Belgrad anunță un posibil răspuns militar

Administrația din Kosovo a anunțat că, începând cu data de 1 august, nu vor mai fi recunoscute actele emise de autoritățile sârbe, a închis două puncte de trecere a frontierei și a desfășurat forțe speciale la fața locului. Președintele sârb Aleksandar Vucici a transmis că dorește pacea, dar a recunoscut că „atmosfera a atins punctul de fierbere”, scriu Kosovo Online, Blic și postul N1. Kurir vorbește despre împucături care s-au auzit în nordul Kosovo.

Sirene pentru raiduri aeriene s-au auzit duminică, 31 iulie, în Mitrovica, nordul Kosovo, a transmis publicația Kosovo Online. Alarmele s-au oprit la ora locală 20.30, iar autoritățile n-au făcut nici un comentariu în plus.

Poliția din Kosovo a anunțat că s-au auzit împușcături în mai multe locații din nord și că unele dintre împușcături au fost îndreptate către unități de poliție, dar că nu au fost răniți.

Potrivit publicației sârbești Blic, poliția din Kosovo a închis punctele administrative de trecere a frontierei Jarinje și Brnjak, iar forțele speciale din Kosovo au fost desfășurate la fața locului.

La Rudnica, se permite trecerea doar vehiculelor cu numere de înmatriculare din Kosovo.

Mai multe drumuri au fost blocate, relatează Kurir.

Priștina va începe de luni să înlocuiască plăcuțele de înmatriculare auto sârbești și cărțile de identitate ale persoanelor aflate pe teritoriul său cu plăcuțe și documente kosovare, mișcare văzută de Belgrad drept cauză de criză majoră.

Potrivit postului N1TV, președintele sârb Aleksandar Vucici a recunoscut că Serbia nu a fost niciodată „într-o situație mai complexă și mai dificilă în ceea ce privește Kosovo”.

Cer pace, mă rog pentru pace. Fac apel atât la sârbi cât și la albanezi, păstrați pacea! Atmosfera este adusă la punct de fierbere, sârbii nu vor mai tolera nicio cruzime, aproape că am îngenuncheat în fața lor și i-am rugat și în final am primit o promisiunea. Situația este foarte complicată

Aleksandar Vucici, președintele Serbiei, citat de Kurir

„Din cauza dezinformărilor administrației de la Priștina, răspândite prin conturi false pe rețelele de socializare și pe anumite site-uri, și în care se afirmă că ar fi existat unele conflicte între armata sârbă și așa- numită „poliția kosovara”, Ministerul Apărării de la Belgrad a anunțat că nu fost trecută linia administrativă și nu a intrat în niciun fel pe teritoriul Kosovo.

„Serbia va fi forțată să denazifice Balcanii”

Politicianul sârb Vladimir Djukanovici a pus paie pe foc și a scris pe Twitter, potrivit Kurir: „Mi se pare că Serbia va fi forțată să înceapă denazificarea Balcanilor. Aș vrea să mă înșel”.

Kosovo este o republică parțial recunoscută internațional, care și-a declarat independența de Serbia în 2008.

Se estimează că 13.000 de oameni și-au pierdut viața în războiul dintre forțele sârbe și gherilele etnice albaneze, la sfârșitul anilor 1990. Conflictul s-a încheiat după ce o campanie aeriană a NATO a forțat trupele sârbe să se retragă de pe teritoriu, deschizând calea Kosovo pentru independență, în 2008.


Citiți articolul original pe libertatea.ro

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (libertatea.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *