Țară săracă, scumpiri de top. Așa se prezintă România, potrivit ultimelor date Eurostat privind prețurile la energie electrică și gaze naturale. La energie electrică consumată de clienții casnici, România a ajuns chiar în top 3 în UE, după țări precum Olanda și Belgia. Imediat după România se află Germania. La gazele consumate de casnici, ne aflăm tot undeva în varful ierarhiei, pe locul 6, după Olanda, Suedia, Danemarca, Austria și Irland , și pe locul 2 la cea mai mare scumpire. Pare că măsurile de plafonare nu fac decât să ridice prețurile nejustificat de mult în România.
Am ajuns în această situație, după niște scumpiri exagerate în prima jumătate a anului 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, capitol la care România a întrecut marea majoritate a țărilor UE.
Ar putea fi prețurile mai mici dacă ar fi eliminată plafonarea?
Cifrele prezentate de Eurostat arată că România, una dintre statele cu cele mai reduse venituri din UE, are printre cele mai mari prețuri la energie și cele mai serioase scumpiri. Și aceasta în ciuda măsurilor de plafonare / compensare a prețurilor la energia electrică și gazele naturale.
De altfel, apar semne de întrebare legate de eficiența plafonării, în condițiile în care prețurile la energie și gaze pe bursă au scăzut foarte mult în ultimul an. De exemplu, la gaze prețurile au ajuns să fie și cu aproape 90% mai mici față de vârfurile din 2022. Și la energie electrică, prețurile sunt de trei ori mai mici.…
Accesați articolul integral pe