Noi disensiuni între Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, și Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române. Se întâmplă după ce șase preoți, care oficiau slujbe în bisericile Mitropoliei Basarabiei, au fost destituiți din funcție de Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova. ”Caterisirea celor șase preoți de către autointitulata Biserică Ortodoxă din Moldova este un act sfidător cu consecințe negative. Structura rusească de la Chișinău devine absurdă și ridicolă. Orice tentativă de constrângere sau intimidare este inacceptabilă, iar Mitropolia Basarabiei va continua să lupte pentru protejarea libertății religioase și a identității culturale a clericilor și a credincioșilor săi”, susține Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române.
”Decizia de caterisire a celor șase preoți este nevalidă, neavând fundamentare reală din perspectivă teologică și canonică și are un repetat impact negativ asupra credincioșilor, respectiv asupra opiniei publice din Republica Moldova, prin dezinformarea în masă a celor neinformați temeinic din perspectivă teologică sau istorică. Structura rusească de la Chișinău devine absurdă și ridicolă prin denumirea ei, presupunând că ar avea o autoritate într-o regiune cu o istorie, cultură și identitate ortodoxă profund ancorată în spiritualitatea românească. Această afirmație nedreaptă creează o imagine de sfidare față de canoanele și legile bisericești care guvernează Biserica Ortodoxă”, se arată într-o declarație a Mitropoliei Basarabiei.
În mod istoric și canonic Biserica Ortodoxă Română, prin Mitropolia Basarabiei, este singura instituție bisericească care a avut și continuă să aibă jurisdicție canonică asupra teritoriului actual al Republicii Moldova. Prin urmare, acțiunile Sinodului autointitulatei ”Biserici Ortodoxe din Moldova” sau ”Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove” sunt în contradicție cu însăși canoanele Bisericii și istoria jurisdicției bisericești, pe care le invocă pripit, precizează Mitropolia Basarabiei…
Accesați articolul integral pe