libertatea.ro
libertatea.roActualitateInternational

Mai multe avioane ruseşti de la baza militară din Crimeea, distruse. Imagini din satelit

Baza militară rusă din Crimeea a fost zguduită marţi de mai multe explozii, iar imaginile din satelit arată cum mai multe avioane de război ale ruşilor au fost distruse. Imaginile sugerează un atac ţintit al bazei, însă Ucraina nu a revendicat atacul, transmite BBC.

Imaginile din satelit, realizate de Planet Labs, arată suprafețe mari de pământ pârjolit la baza militară rusă Saky, situată în vestul Crimeei, în urma incendiilor cauzate de explozii. Pistele principale ale bazei par a fi intacte, dar cel puțin opt avioane par a fi avariate și distruse, iar o persoană a murit. Cele mai multe dintre avioane se aflau parcate în aer liber.

Ucraina nu a revendicat atacul, însă noile imagini indică posibilitatea unui atac ţintit.

Imaginile de dinainte și de după, realizate de Planet Labs, care monitorizează sute de transmisii prin satelit deasupra Ucrainei, reprezintă prima confirmare independentă a faptului că baza a fost avariată.

Rusia susţine că exploziile au fost provocate de explozia muniției într-un depozit din cauza încălcării normelor de siguranță împotriva incendiilor. De cealaltă parte, ministrul ucrainean al apărării a sugerat că soldații ruși neglijenți ar putea fi de vină.

„Cred că militarii ruși din această bază aeriană au încălcat regula simplă foarte cunoscută: nu fumați în locuri periculoase. Asta este”, a declarat Oleksiy Reznikov.

Forțele aeriene ucrainene au anunţat că aproximativ o duzină de avioane de război rusești au fost distruse, deși Rusia a negat că vreun avion ar fi fost avariat. Noile imagini contrazic afirmaţiile ruşilor.

Imaginile din satelit înainte şi după explozii

Potrivit ministrului britanic al apărării, Ben Wallace, faptul că au avut loc două explozii separate indică mai degrabă un atac decât un accident. De asemenea, el a apărat dreptul Ucrainei de a viza Crimeea. „Este absolut legitim ca Ucraina să recurgă la forță letală, dacă este necesar… pentru a-și recâștiga nu doar teritoriul, ci și pentru a-și respinge invadatorul”, a declarat el pentru BBC.

Crimeea, peninsula de la Marea Neagră, recunoscută internaţional ca parte a Ucrainei, a fost anexată de Rusia în 2014. În urma exploziilor de marți, președintele Zelenski a sugerat că, în opinia sa, Ucraina trebuie să recucerească peninsula înainte ca războiul să se încheie.


Citiți articolul original pe libertatea.ro

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (libertatea.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *