stirihub.ro
stirihub.roActualitateInternational

Cine a detonat cu adevărat mașina-bombă care a ucis-o pe Darya Dugina

Jocul de a da vina asupra cine a detonat mașina-bombă care a ucis-o pe Darya Dugina este în plină desfășurare, cu acuzații și dezmințiri.

Darya Dugina, fiica în vârstă de 29 de ani a lui Alexander Dugin, numită adesea „Creierul lui Putin”, a murit când mașina cu care călătorea sâmbătă seara a explodat. Surse au spus că un dispozitiv cu telecomandă a fost folosit pentru a detona o bombă fixată pe cadrul mașinii și că acesta a fost probabil destinat tatălui, care a schimbat mașina în ultimul moment, când cei doi se întorceau acasă de la Moscova unde au participat la un festival cultural. Alexander Dugin se afla într-o mașină în spatele fiicei sale când mașina ei a explodat, asistând la explozia devastatoare.

De la explozie, Rusia a deschis o anchetă pentru omucidere. Agenția de presă rusă Tass a raportat luni că Serviciul Secret Rus a stabilit că o femeie ucraineană care lucra pentru serviciile speciale din Ucraina a detonat bomba. Ei susțin, de asemenea, că femeia și-a adus fiica de 12 ani cu ea pentru a pune în aplicare atentatul. Se spune că duo-ul mamă-fiică au participat la același festival și au urmat mașina Daryei Dugina. „Uciderea jurnalistului Darya Dugina a fost rezolvată, a fost pregătită de serviciile speciale ucrainene și pusă în aplicare de un cetățean al Ucrainei”, a informat luni Tass. Serviciul Secret Rus a detaliat: femeia și fiica ei au ajuns în Rusia în iulie și au petrecut o lună pregătind atacul închiriind un apartament în același bloc de locuințe și cercetând stilul de viață al lui Dugina. Femeia a participat sâmbătă seara la un eveniment în afara Moscovei, la care au fost prezenți Dugina și tatăl ei, după au urmat masina Daryei Dugina, au efectua o „explozie controlată” a mașinii și au fugit din Rusia în Estonia, a declarat FSB. „Criminalii au folosit o mașină Mini Cooper pentru a monitoriza si urmări pe jurnalist.”

Ucraina a negat orice implicare. „Ucraina, desigur, nu a avut nimic de-a face cu asta pentru că nu suntem un stat criminal, precum Federația Rusă și, în plus, nu suntem un stat terorist”, a declarat duminică un proeminent politician ucrainean Mykhailo Podolyak.

Luni, un fost membru al Dumei ruse – singurul care a votat împotriva anexării Crimeei, lucru care i-a adus expulzarea – a susținut în schimb că în spatele atacului se află Armata Națională Republicană a partizanilor ruși. Ilya Ponomarev, care locuiește la Kiev după ce a fost expulzat din Rusia, a declarat într-o postare video pe Telegram că forțele anti-Putin sunt în spatele uciderii Daryei Dugina.

„Un eveniment important a avut loc în apropiere de Moscova aseară”, a spus Ponomarev, potrivit The Guardian . „Acest atac deschide o nouă pagină a rezistenței ruse la Putinism. Nouă, dar nu ultimulă.” Ponomarev a citat, de asemenea, un manifest despre care spune că a fost lansat de Armata Naţională Republicană, în care o numea pe Dugina o ţintă legitimă. „Ea a fost o voce care cerea violență și crimă”, spune Ponomarev că a scris grupul.

Între timp, susținătorii lui Putin cer răzbunare pe câmpul de luptă. Margarita Simonyah, redactor-șef al televiziunii RT, a cerut lovituri rusești asupra activelor cheie ale serviciilor secrete ucrainene. „Loviti centrele de decizie!! Centre de decizie!!!” a scris ea luni.

Atentatul are loc cu doar câteva zile înainte de ziua independenței naționale a Ucrainei, pe 24 august. Președintele Ucrainei Volodymr Zelensky a avertizat duminică seara că Rusia ar putea pregăti ceva „deosebit de urât” înainte si poate chiar in acea zi.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *