Guvernele din ultimii ani au făcut sau au perpetuat greșeli de politică economică. Una dintre ele a fost generozitatea cu care guvernul a acordat creșteri de taxe și salarii într-un an electoral. Rezultatul a fost că echilibrele macroeconomice s-au spulberat.
Alegerile sunt cel mai bun bilanț pe care îl pot avea politicienii. Chiar dacă în România ciclul electoral al acestui an nu s-a încheiat, o serie de concluzii se pot trage după rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Economic vorbind, se pot identifica șase puncte slabe pe care guvernele Ciucă și Ciolacu le-au creat sau perpetuat.
Efectul inflație. Guvernele nu au luat în serios tema inflației. Ultimii doi premieri, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, parcă s-au mulțumit că rata inflației a fost în scădere uitând însă că și aceasta era o situație în care prețurile creșteau. Mai mult, niciunul dintre cei doi premieri nu au vrut sau nu au înțeles că măsurile electorale pe care nu au ezitat să le ia nu au făcut nimic altceva decât să pună presiune pentru creșterea inflației. Concret, creșterea salariilor bugetare și mărirea inimaginabilă a deficitului bugetar au alimentat inflația. Cele două guverne nu au schițat nicio măsură eficientă pentru a reduce cheltuielile bugetare. În plus, inflația în magazine nu a fost la fel cu cea din statistică, iar încercarea de a demonstra că prețurile sunt mici (de exemplu, prin ambiția lui Marcel Ciolacu de a arăta câte mărfuri poate cumpăra cu 100 de lei) mai mult a iritat consumatorii decât a reușit să îi convingă… [continuare]
Accesați articolul integral pe rfi.ro