spotmedia.ro
spotmedia.roInternational

Operațiune rusă de destabilizare a mai multor țări UE, inclusiv România. FSB a folosit sabotori moldoveni

Grafitti-urile cu Steaua lui David care au fost desenate pe ziduri din Paris și din câteva orașe suburbane, în luna octombrie 2023, au fost comandate de Rusia, potrivit unei surse apropiate anchetei.

Desenele, în plin conflict dintre Israel și Hamas, au fost realizate în cadrul unei operațiuni conduse de serviciile de securitate ruse (FSB), a declarat sursa pentru Le Figaro.

Ancheta franceză a început în 26 octombrie 2023, când două persoane au fost arestate în timp ce desenau Steaua lui David pe ziduri. Era vorba despre un cuplu de moldoveni, care au spus că au fost plătiți cu sume între 300 și 500 de euro, că li s-a plătit biletul de avion de la Chișinău la Paris Beauvais și că li s-au pus la dispoziție telefoane. Un al treilea bărbat le-a dat șabloanele și vopseaua de tip spray. El a fost și cel care a făcut fotografiile pentru a le posta pe rețelele de socializare.

Sponsorul lor, Anatoli Prizenko, un om de afaceri moldovean pro-rus, a fost identificat rapid.

Într-un raport confidențial, dezvăluit de Le Monde, și al cărui conținut a fost confirmat pentru AFP de o sursă apropiată subiectului, Direcția Generală de Securitate Internă a Franței (DGSI) asigură că această operațiune a fost condusă de „Departamentul 5”, serviciul FSB responsabil cu operațiunile internaționale… [continuare]


Accesați articolul integral pe spotmedia.ro

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (spotmedia.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *