Curtea Supremă a SUA, majoritar conservatoare, a pus capăt programelor de „discriminare pozitivă” în universităţile americane, o decizie salutată de republicani, dar criticată de preşedintele democrat Joe Biden, care consideră că instanţa supremă a SUA „nu este o Curte normală”, scrie Agerpres care citează agenţiile AFP şi Reuters.
Cei şase magistraţi conservatori, cărora li s-au opus cei trei magistraţi progresişti, au stabilit ca neconstituţionale procedurile de admitere în universităţi pe baza culorii pielii ori a originii etnice a candidaţilor, transmite AFP.
Mai multe universităţi americane au introdus criterii rasiale şi etnice în procedurile lor de admitere la sfârşitul anilor ’60, la acea vreme pentru a corecta inegalităţile generate de trecutul segregaţionist al SUA şi a creşte ponderea studenţilor de culoare, hispanici sau amerindieni.
Aceste politici, aşa-numite de „discriminare pozitivă”, au fost mereu criticate de politicienii conservatori, care au avertizat că ele conduc la un „rasism în sens invers”.
În anul 1978, Curtea Supremă a interzis cotele de studenţi pe baza unor astfel de criterii, dar a autorizat în schimb universităţile să ia în calcul la admitere şi criteriile rasiale…
Accesați articolul integral pe