UE și NATO împărtășesc un interes comun în ceea ce privește prevenirea perturbărilor la nivelul infrastructurii critice care furnizează servicii esențiale cetățenilor și sprijină economiile proprii. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a adus noi riscuri, atacuri fizice și cibernetice, deseori combinate sub forma unei amenințări hibride.
UE și NATO și-au intensificat cooperarea prin lansarea, la 16 martie 2023, a Grupului operativ UE-NATO privind reziliența infrastructurilor critice. Grupul operativ UE-NATO a prezentat acum un raport de evaluare final, care prezintă provocările actuale în materie de securitate și identifică patru sectoare-cheie de importanță transversală: energia, transporturile, infrastructura digitală și spațiul. Raportul prezintă recomandări specifice pentru consolidarea rezilienței infrastructurilor critice.
I. Principalele constatări:
Energie: Sabotajul conductelor Nord Stream a ilustrat vulnerabilitatea infrastructurii energetice. Securitatea energetică este mai dificilă în contextul geopolitic actual. În plus, activitățile militare se bazează în mod semnificativ pe rețelele și aprovizionarea cu energie civilă. Infrastructura energetică este, de asemenea, conectată în rețea, astfel încât întreruperea activității într-o anumită locație poate avea un impact mai larg. Statele membre și aliații au luat măsuri decisive pentru a reduce dependența noastră de energia rusă. Utilizarea din ce în ce mai mare a surselor de energie regenerabilă și a electrificării poate, de asemenea, să consolideze reziliența, deoarece sporește diversitatea surselor și autonomia și reduce dependența de un singur sistem central. Pe de altă parte, noile infrastructuri și conexiuni aduc, de asemenea, noi provocări în ceea ce privește protecția infrastructurii. Dependența crescută de energia regenerabilă aduce, de asemenea, potențiale vulnerabilități ale lanțului de aprovizionare, deoarece multe dintre componentele lor critice sunt încă concentrate în mare parte în afara NATO și a UE…
Accesați articolul integral pe