ULTIMELE STIRI

duminică, 25 septembrie, 2022
playtech.ro
playtech.roDigital & Social Media

Inteligența artificială care îți repară fotografiile vechi te ajută să recuperezi ce părea pierdut pentru totdeauna

Meseria de restaurator este o artă fascinantă ce transpune în prezent o manifestare artistică, un tablou, o sculptură ce pare pierdută în negura timpului. În 2022, însă, până și aceasta are să fi căzut ”în mâna” inteligenței artificiale.

În ultimele luni, o mare parte a internetului a gravitat în jurul inteligențelor artificiale capabile să creeze tablouri după dictare, pornind de la câteva cuvinte. Dall-E 2 este un astfel de exemplu, în timp ce MidJourney este altul, ambele fiind ancorate într-un mecanism pe bază de invitație sau, eventual, un abonament lunar. Ce faci însă când vrei să restaurezi o imagine veche, una care nu mai arată foarte bine, după cum se poate vedea în imaginea de mai sus. Aici intră în ecuație GFP-GAN (Generative Facial Prior – Generative Adversarial Network).

Cum restaurezi imagini vechi pe bază de AI

Complet gratuit, GFP – GAN este disponibil la această adresă, în forma teoretică dezvoltată de cercetătorii Tencent, în timp ce o implementare practică cu ajutorul căreia poți face câteva experimente găsești aici.Instrumentul software gratuit a fost mediatizat de PetaPixel și, la prima vedere, funcționează grozav în a restaura imagini, mai ales portrete de joasă rezoluție.

Practic, dacă nu ai mai auzit de GFP – GAN, algoritmul forțează două inteligențe artificiale să intre în competiție pentru a crea conținutul lipsă dintr-o fotografie cu detalii realistice, încercând în același timp să mențină un nivel sporit de acuratețe vizuală și calitate a conținutului.

Ideea nu este complet nouă, dar s-ar putea să funcționeze mai bine comparativ cu algoritmii care restaurează imagini prin identificarea diferențelor dintre fotografia originală și cea artificială, inventată. Ca diferență de mecanism, noul sistem îmbrățișează o versiune ”pre-antrenată” a unui AI performant (NVIDIA StyleGAN-2). În doar câteva cuvinte, această inteligență artificială se dă peste cap pentru pentru a conserva identitatea oamenilor din poze, cu accent pe trăsături faciale, precum ochii sau gura, care definesc practic cea mai memorabilă parte a imaginii. În mod previzibil, rezultatele sunt departe de a fi perfecte, dar funcționează surprinzător de bine, chiar și când modifică un pic prea mult particularitățile faciale pe care încearcă să le conserve.


Citiți articolul original pe playtech.ro

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (playtech.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată.