Sindicatele din educație declanșează luni, 22 mai, o grevă generală în școli, după ce la negocierile de duminică cu Guvernul nu s-a ajuns la nici o înțelegere. Sindicaliștii spun că greva generală din învățământ va continua până când vor primi din partea Guvernului „o soluţie credibilă” asupra revendicărilor salariale. Ultima grevă generală din învățământ a avut loc în urmă cu 18 ani și a durat trei săptămâni. Acum, sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.
Sindicatele din educaţie au anunţat, duminică, după negocierile de la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD Marcel Ciolacu şi mai mulţi miniştri, că greva din învăţământ va fi declanșată începând de luni, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da mai departe Guvernul. Liderii de sindicat au afirmat că oferta avansată de Executiv la negocieri a fost „cea pe care am mai avut-o în urmă cu câteva zile, altceva în plus – nimic”.
„Pentru a stopa o astfel de acţiune ei vor trebui să primească din partea Executivului o soluţie, o soluţie care să fie credibilă, o soluţie care să ofere perspective foarte clare. Noi o să le punem la dispoziţie în momentul de faţă exact comunicatul care pleacă din partea Guvernului. Acest comunicat va ajunge în toate organizaţiile noastre, iar membrii de sindicat se vor pronunţa foarte rapid, dar cu certitudine vă spuneam că pe această ofertă mâine va fi grevă generală. (…) Eu mi-aş fi dorit şi este dorinţa tuturor celor care lucrează în sistem să nu fi avut loc această grevă generală. Nu ne-am dorit-o, am fost obligaţi să ajungem aici. Este un cumul de nemulţumiri, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul şi bineînţeles de dorinţa colegilor noştri”, a declarat duminică preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, la finalul negocierilor de la Guvern…
Accesați articolul integral pe