De la 1 ianuarie 2024, intră în vigoare e-Factura. Va exista o scurtă perioadă de acomodare până la data de 1 aprilie, dată de la care orice factură neînregistrată în SPV poate fi considerată contravenție și sancționată cu amendă. De la 1 iulie 2024 factura tradițională nu mai are voie să existe. Despre ce înseamnă exact e-factura și cum poate fi ea pusă în practică de către o firmă care nu are relații cu statul, ci emite doar facturi business to business ne povestește Valeriu Filip, fondator FGO, cea mai utilizată soluție pentru evidența afacerilor din România, prin care anul acesta au fost ”e-facturate” circa 10.000 de instituții publice.
RO e-Factura reprezintă sistemul național pentru centralizarea informațiilor despre facturare, lansat de ANAF, unde se transmit toate facturile într-un format ce faciliteaza procesarea datelor. Inițial, e-Factura a fost obligatorie doar pentru tranzacțiile cu bunuri de risc sau relații comerciale cu instituțiile de stat, urmând ca de la 1 ianuarie 2024 să fie obligatorie pentru toți operatorii economici, pentru relațiile comerciale de tip B2B. Concret, atunci când o firmă emite o factură către altă firmă, este obligatoriu să transmită și e-Factura către ANAF.
Ce înseamnă introducerea e-Factura de la 1 ianuarie? Cum afecteaza IMM-urile?
Este poate cea mai mare schimbare produsă în mediul de afaceri în raport cu statul, din ultimii 30 de ani. Dacă până acum, schimbările legislative afectau indirect firma, prin relația cu contabilitatea, este prima dată când antreprenorul este forțat să fie cel care reprezintă societatea prin informațiile raportate și să aibe un nivel de transparență total în raport cu autoritățile statului, aceștia „văzând” cuvânt cu cuvânt toate datele produselor și serviciilor pe care le facturează. Nu cred că toți înțeleg încă impactul și nivelul transparenței.
Cum poate face un antreprenor la început de drum care până acum nu a lucrat cu platforme precum FGO să implementeze corect e-Factura? …
Accesați articolul integral pe