La o nouă creștere anul viitor de circa 10% a salariului minim pe economie, după creșterea de 12% din vara lui 2024 și o inflație de 5% se va ridica problema dacă firmele pot să fie competitive în România. ”O nouă creștere pentru 1,800.000 de angajați poate schimba planurile de afaceri pe termen lung”, spune Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică la EY România.
O Directivă a Uniunii Europene arată că salariul minim pe economie trebuie să ajungă la 47% plus sau minus două procente din salariul mediu pe economie, în toate țările membre. ”În România s-a cam atins acest indicativ. Totuși după majorarea cu 12% a salariului minim în vara lui 2024, guvernul a trecut în calendar o nouă majorare, de 10%, în 2025”, spune Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică la EY România.
Citește și:
- Ghid: Care sunt semnele că mașina pe care vrei să o cumperi are kilometrajul dat înapoi
- NATO și SUA confirmă prezența de trupe nord-coreene pe teritoriul Rusiei
Milcev arată că la ora actuală există circa 1,8 milioane de angajați care sunt plătiți cu salariul minim pe economie. În condițiile în care din 2025 vom mai avea o creștere, totalul majorărilor va fi de peste 20%. Cu o inflație în jur de 5% și majorări salariale de peste 20% poate apărea un șoc ridicat asupra competitivității unei companii. Știm, de exemplu, că în retail, majoritatea angajaților sunt plătiți cu salariul minim pe economie… [continuare]
Accesați articolul integral pe economica.net