Deși magazinele oficiale de aplicații sunt cea mai sigură modalitate de a găsi și descărca software nou pe smartphone-ul tău, acestea nu sunt lipsite de defecte. Google Play are măsuri de protecție pentru a elimina aplicațiile rău intenționate, dar ocazional, unele reușesc să se strecoare nedetectate. Treizeci și cinci de astfel de aplicații tocmai au fost descoperite ascunse în Magazinul Play: dacă ați descărcat oricare dintre ele pe dispozitivul dvs. Android recomandarea noastră e să le ștergeți imediat.
Compania de tehnologie de securitate cibernetică Bitdefender a emis un raport miercuri , 17 august, identificând un nou lot de 35 de aplicații rău intenționate în Magazinul Play. Aceste aplicații sunt agresive în înșelăciune – atrag utilizatorii să le descarce, fiecare prefăcându-se ca o aplicație pe care utilizatorul obișnuit de Android ar putea să o folosească. Cu toate acestea, odată ce utilizatorul instalează aplicația, aceasta își schimbă numele și pictograma aplicației pentru a rămâne ascunse pe dispozitiv.
Unele aplicatii iși schimbă pictograma cu una asociată cu Setări și se transformă într-un alias pentru aplicația Setări reală. Când deschideți aplicația falsă, în cele din urmă deschide setările reale, păcălindu-vă să credeți că este o aplicație de Setări legitimă. Aceste aplicații se vor ascunde și de listele recente de aplicații, făcându-le și mai greu de identificat în utilizarea de rutină.
Scopul acestor aplicații este de a vă oferi o cantitate neplăcută de reclame: pe lângă faptul că vă enervează, aceste reclame generează venituri pentru dezvoltatorii de aplicații malware. Mai rău încă, dezvoltatorii rulează aceste reclame din propriul framework, care ocolește protecțiile implementate de obicei de Android. Acest lucru le permite dezvoltatorilor să se conecteze la aplicațiile malware prin aceste reclame, agravând astfel pericolul.
Bitdefender descoperă aceste tipuri de aplicații folosind o tehnologia comportamentală în timp real care identifică aplicațiile folosind practici cunoscute a fi asociate cu software fals sau rău intenționat.
Mai jos este lista completă a aplicațiilor descoperite în raport, compilată de Tom’s Guide . Dacă ați descărcat oricare dintre aceste aplicații pe dispozitivul dvs., ștergeți-le imediat. Desigur, este posibil ca aplicațiile să-și fi schimbat numele și pictogramele aplicațiilor, ceea ce înseamnă că va trebui să fiți scrupulos în investigațiile dvs.: Căutați orice aplicație, cum ar fi aplicații utilitare sau de setări pe care știți că nu le aveați anterior pe dvs. dispozitiv.
- Walls light – Wallpapers Pack: 100K+
- Big Emoji – Keyboard: 100K+
- Grad Wallpapers – 3D Backdrops: 100K+
- Engine Wallpapers – Live & 3D: 100K+
- Stock Wallpapers – 4K & HD: 100K+
- EffectMania – Photo Editor: 100K+
- Art Filter – Deep Photoeffect: 100K+
- Fast Emoji Keyboard: 100K+
- Create Sticker for Whatsapp: 100K+
- Math Solver – Camera Helper: 100K+
- Photopix Effects – Art Filter: 100K+
- Led Theme – Colorful Keyboard: 100K+
- Keyboard – Fun Emoji, Sticker: 50K+
- Smart Wifi: 10K+
- My GPS Location: 10K+
- Image Warp Camera: 100K
- Art Girls Wallpaper HD: 100K+
- Cat Simulator: 50K+
- Smart QR Creator: 10K+
- Colorize Old Photo: 500+
- GPS Location Finder: 100K
- Girls Art Wallpaper: 10K+
- Smart QR Scanner: 50K+
- GPS Location Maps: 100K
- Volume Control: 50K+
- Secret Horoscope: 10K+
- Smart GPS Location: 10K+
- Animated Sticker Master: 100K
- Personality Charging Show: 100K
- Sleep Sounds: 100K
- QR Creator: 10K+
- Media Volume Slider: 10K+
- Secret Astrology: 10K+
- Colorize Photos: 10K+
- Phi 4K Wallpaper – Anime HD: 50K+
Cum să evitați descărcarea de aplicații infectate cu malware
Aplicațiile malware sunt înșelătoare, viclene și cu siguranță nu se promovează în Google Play ca fiind rău intenționate. Cu toate acestea, de multe ori se dau singure de gol prin moduri diferite. Dacă ești atent, poți evita descărcarea pe dispozitivul tău Android de aplicații malware.
Dacă o aplicație are un număr mare de instalări, dar puține sau deloc recenzii, evitați-o. Bitdefender a descoperit că o aplicație precum GPS Location Maps, cu peste 100.000 de descărcări, nu are recenzii . Pe de altă parte, dacă există recenzii, studiați-le îndeaproape. Dacă majoritatea par scrise prost, false sau chiar scrise despre altă aplicație, acesta este un semn rău.
Luați notă de permisiunile pe care vi le solicită o aplicație. Este logic ca o aplicație GPS să vă solicite locația, dar nu camera și microfonul, de exemplu. Fii atent și la aplicațiile care solicită permisiuni speciale. Cele mai multe dintre aplicațiile pe care le descărcați nu au nicio afacere care să solicite permisiuni de accesibilitate, ceea ce indică software-ul care caută să facă niște lucruri umbrite în fundal.
În timp ce Magazinul Play găzduiește cele mai ascunse aplicații infectate cu malware, nu numai Android trebuie să se ocupe de această problemă. Cercetătorii au descoperit recent câteva aplicații rău intenționate atât pe iOS, cât și pe macOS App Store, un memento că atât fanii Apple, cât și cei Android trebuie să fie vigilenți la fiecare descărcare a unei aplicații.