Acest text este despre câteva soluții la care putem să apelăm în următoarele zile. Însă, în primul rând, trebuie să lămurim câteva lucruri.
De exemplu, „legătura cu rușii” despre care vorbim de patru ani. E greu și uneori chiar imposibil de demonstrat că un politician român are legătură cu cineva important din Rusia (din zona politicului și/sau a serviciilor), dar putem să identificăm, ceva mai ușor, care sunt mesajele care vin dinspre propaganda rusă. Atât Rusia, cât și China (Tik-Tok-ul e chinezesc, dar nu vreau să leg doar această rețea de ceea ce s-a întâmplat) își doresc să destabilizeze Europa, să creeze haos. Mesajele care vin dinspre propaganda rusă cu privire la estul Europei sunt: „avem nevoie de o zonă tampon între noi și NATO”.
De ce îi sperie „suveranismul” pe cei care înțeleg cum funcționează geopolitica? Pentru că dacă considerăm că suntem mai puternici singuri și ieșim de sub umbrela NATO rămânem vulnerabili în fața Estului. Varianta în care chiar credem că putem să funcționăm precum Elveția nu există în acest moment pentru noi, suntem ori cu Vestul, ori cu Estul. De aceea, când un candidat vine cu o declarație de genul: „scutul de la Deveselu este o rușine diplomatică” sau că militează pentru pace în războiul din Ucraina (cu ce preț vine această pace?) e clar că mesajul său merge mai degrabă către est.
Nu pot să dovedesc că cel care a câștigat alegerile de ieri se află în contact direct „cu rușii”, dar există o legătură între mesajele pe care le promovează acesta și propaganda rusă. Apoi, este în interesul propagandei ruse să identifice candidați „suveraniști” care au mesaje pe placul lor și să-i sprijine, la fel cum au făcut cu Șoșoacă în trecut pe Facebook (las aici o analiză pe acest subiect). Adică, propaganda rusă poate să nu fie în contact direct cu diferiți politicieni precum Șoșoacă, Georgescu sau echivalentul lor din alte țări, dar să-i sprijine pentru că știu că în acest fel destabilizează, din interior, Europa… [continuare]
Accesați articolul integral pe republica.ro