stirihub.ro
stirihub.roSpatiuTech & Stiinta

Soarele nostru moare: iată cât timp mai are înainte de a-și epuiza combustibilul

Un nou studiu a estimat că procesul evolutiv al Soarelui va continua încă miliarde de ani înainte ca acesta să rămână fără combustibil și să se transforme într-o stea gigantă roșie (red giant). Studiul a dezvăluit trecutul și viitorul soarelui, cum se va comporta soarele în ce stadiu și când va intra în amurgul vieții sale.

Soarele, în acest moment, este foarte probabil să treacă prin vârsta sa medie, a dezvăluit un studiu recent publicat în iunie anul acesta de Agenția Spațială Europeană (ESA), bazat pe observațiile de la nava sa spațială Gaia.

Telescopul Gaia al ESA a dezvăluit informații care ar putea ajuta la a determina când va muri soarele, care s-a format în urmă cu aproximativ 4,57 miliarde de ani.

Studiul a estimat că procesul de evoluție al Soarelui va continua încă miliarde de ani înainte ca acesta să rămână fără combustibil și să se transforme într-o stea gigantă roșie (red giant). Studiul a dezvăluit trecutul și viitorul soarelui, cum se va comporta soarele în ce stadiu și când va intra în amurgul vieții sale.

Ce a dezvăluit studiul ESA?

Potrivit raportului făcut public la 13 iunie 2022, avand o vârsta de aproximativ 4,57 miliarde de ani, soarele nostru se află în prezent la „vârsta medie confortabilă, fuzionând hidrogenul în heliu și fiind în general destul de stabil”.

Cu toate acestea, nu va fi cazul pentru totdeauna. Soarele va muri în cele din urmă. Informațiile oferite de observatorul Gaia de la ESA au dezvăluit și procesul de decădere a acestuia.

evolutia stelelor

„Pe măsură ce hidrogenul se epuizează în miezul său și încep schimbările în procesul de fuziune, ne așteptăm ca soarele să crească până într-o stea gigantică roșie (red giant), scăzând temperatura de suprafață în acest proces.”

Exact cum se întâmplă acest lucru depinde de cantitatea de masă pe care o conține o stea și de compoziția sa chimică.

Pentru a deduce acest lucru, astronomul Orlagh Creevey, Observatoire de la Côte d’Azur, Franța și colaboratorii de la Unitatea de coordonare 8 a lui Gaia și colegii au verificat în amănunt datele căutând cele mai precise observații stelare pe care le-ar putea oferi Gaia.

„Am vrut să avem un eșantion cu adevărat pur de stele cu măsurători de înaltă precizie”, spune Orlagh.

Când va muri soarele?

Studiul a constatat că soarele va atinge o temperatură maximă când vârsta soarelui va fi de aproximativ 8 miliarde de ani, înainte de a începe să se răcească și să crească în dimensiune.

„Va deveni o stea uriașă roșie (red giant) în jurul vârstei de 10-11 miliarde de ani. Soarele va ajunge la sfârșitul vieții după această fază, când în cele din urmă devine o pitică albă (white dwarf).”

O pitică albă (white dwarf) este o fostă stea care și-a epuizat tot hidrogenul pe care l-a folosit cândva drept combustibil nuclear central și și-a pierdut straturile exterioare ca nebuloasă planetară.

„Dacă nu înțelegem propriul nostru Soare – și sunt multe lucruri pe care nu le știm despre el – cum ne putem aștepta să înțelegem toate celelalte stele care alcătuiesc minunata noastră galaxie”, a spus Orlagh.

Prin identificarea stelelor similare cu soarele, dar de data aceasta cu vârste similare, decalajul observațional poate fi acoperit în ceea ce privește cât de mult știm despre soare în comparație cu alte stele din univers.

Pentru a identifica acești „analogi solari” în datele Gaia, Orlagh și colegii săi au căutat stele cu temperaturi, gravitații de suprafață, compoziții, mase și raze care sunt toate similare cu Soarele de astăzi. Ei au găsit 5863 de stele care corespund criteriilor lor.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *