După septembrie 2023, când forțele Azerbaidjanului au preluat controlul asupra regiunii Nagorno Karabah, fără ca forțele ruse de menținere a păcii să intervină în favoarea Armeniei, politica externă a Armeniei și-a schimbat în mod fundamental orientarea geostrategică. După ce a realizat că Federația Rusă nu poate fi un garant de securitate de încredere, Armenia dorește încălzirea relațiilor cu UE și cu Statele Unite.
Repoziționarea geostrategică a acestui stat din Caucaz nu se va întâmpla însă ușor, având în vedere că Armenia depinde de gazul rusesc, iar calea ferată și rețelele electrice din această țară se află și ele tot sub controlul rușilor. Mai mult, pe lângă amenințarea azeră, Armenia are relații proaste cu un alt vecin, Turcia, din cauza diferendului istoric privind genocidul armean. Având doi vecini ostili, Armenia a ales rezolvarea pragmatică a relațiilor internaționale și a întărit relația cu Iranul, un stat cu regim autoritar, ostil intereselor Statelor Unite în regiune. În acest context complicat, ce rol ar putea juca UE și Statele Unite pentru Armenia?
Libertatea a realizat un interviu pe teme de politică externă a Armeniei cu Anna Gevorgyan, cercetătoare la Centrul pentru Studii de Cultură și Civilizație din Erevan. Gevorgyan s-a aflat câteva zile în România, fiind speaker în cadrul unui proiect finanțat de către think tank-ul German Marshall Fund, privind relațiile internaționale din Caucazul de Sud, derulat în cadrul Facultății de Științe Politice, Universitatea din București… [continuare]
Accesați articolul integral pe libertatea.ro