playtech.ro
playtech.roActualitateNational

Rate duble la credite, pentru toți românii: când vine dezastrul și peste cei cu IRCC, nu doar ROBOR. Cum scapi de pagubă

Românii cu rate la bancă se îndreaptă spre dezastru, mai ales cei cu credite imobiliare. Cei cu ROBOR au început deja să se confrunte cu rate aproape duble, dar lovitura va ajunge, în mod inevitabil, și la cei cu IRCC.

În România, creditele de nevoi personale pot fi contractate cu dobândă fixă pe întreaga perioadă contractuală. Cele ipotecare, creditele la casă, nu au acest privilegiu pe întreaga perioadă contractuală. În cel mai optimist caz, s-ar putea să te bucuri de o perioadă de grație cu dobândă fixă timp de câțiva ani. În rest, valoarea dobânzii pe care o achiți ține de un indice calculat de Banca Națională a României pornind de la dobânzile practicate de băncile din țara noastră.

Pentru creditele contractate până în 2019, acesta a fost ROBOR, un indice ajutat la fiecare câteva luni de către banca centrală. Creditele mai noi decât atât sunt indexate cu IRCC. Acesta din urmă se calculează într-o manieră similară, dar semnificativ mai rar. Cu alte cuvinte, este doar o chestiune de timp până când dezastrul cu care se confruntă românii cu ROBOR va ajunge și la cei cu IRCC. Conform analiștilor Coface România, în timp ce românii cu ROBOR sunt nevoiți deja să achite rate duble, cei cu credite legate de IRCC vor suferi aceleași probleme în 2023… [continuare]


Accesați articolul integral pe playtech.ro

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (playtech.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *