infoFestival
infoFestivalMuzica

Vino si canta! …in deschiderea festivalului Zilele Lipatti

În acest an 1 octombrie, Ziua Internaţională a Muzicii, înseamnă totodată şi ziua în care îşi va deschide porţile Festivalul Zilele Lipatti – serie de manifestări dedicate evocării personalităţii legendarului pianist Dinu Lipatti de la a cărui naştere se împlinesc în acest an 95 de ani. După ediţia desfăşurată în urmă cu doi ani, de această dată festivalul oferă iubitorilor muzicii prilejul de a se întâlni în mod direct cu arta sunetelor, prin intermediul unei campanii ce lansează un îndemn: „Vino şi cântă!”.
Campania reprezintă o invitaţie la adresa tuturor celor care pot interpreta o piesă de cel puţin un minut la pian sau care doresc să cunoască noţiuni de bază ale muzicii. Indiferent de vârstă, de repertoriu şi de gradul de pregătire muzicală, toţi doritorii sunt invitaţi să cânte la instrumentele amplasate în Centrul vechi, la intersecţia străzilor Lipscani și Smârdan (între orele 12.00-22.00), Parcul Colţei (în intervalul orar 16.00-22.00) şi la AFI Palace Cotroceni (între17.00-22.00). Nu doar aplauzele asistenţei vor răsplăti eforturile participanţilor, ci şi o serie de premii, acordate printr-o tombolă.

În campanie s-au înscris deja elevi de la Colegiile Naționale de Muzică ”George Enescu” şi „Dinu Lipatti”, Artskul, Şcoala de muzică „Pianoforte”, Olga Gudynn International School, Școlile Muzică şi Arte Plastice nr.1 „Iosif Sava”, nr.2 şi nr.5, însă lista rămâne deschisă pentru toţi cei care doresc să-și învingă emoțiile și – de ce nu? – să se remarce cântând la unul dintre instrumentele care le stau la dispoziție, indiferent de vârstă şi de repertoriul ales.
Câteva surprize pe care organizatorii le pregătesc cu prilejul ediţiei 2012 a „Zilelor Lipatti” în continuarea campaniei „Vino și cântă” sunt premiera unui documentar despre viaţa pianistului Dinu Lipatti, o expoziţie de fotografie ce are în centru personalitatea celebrului muzician, dar şi un concurs de muzicologie.
Festivalul „Zilele Lipatti” se va încheia pe 2 decembrie – ziua trecerii în eternitate a lui Dinu Lipatti – printr-un maraton muzical alcătuit dintr-o serie de recitaluri ce se vor desfăşura pe scena Ateneului Român şi care vor fi oferite de nume consacrate ale pianisticii internaţionale: Nikolai Lugansky din Rusia şi Alfredo Perl din Chile sunt invitaţii  de peste hotare, alături de care în program figurează şi doi tineri artişti români cu cariere promiţătoare: este vorba despre Andrei Licareţ şi Mihai Ritivoiu, laureaţi ai unor concursuri importante. Evenimentul este dedicat memoriei regretatei pianiste Mihaela Ursuleasa, trecută recent în eternitate la aceeaşi vârstă ca şi Dinu Lipatti: 33 de ani.
Pentru informații suplimentare ne puteți contacta la adresa [email protected] sau pe pagina de Facebook Zilele Lipatti.
Eveniment organizat de Asociația Opus prin Grupul MuziCArte
Co-organizator: Radio România Muzical
Sponsor: Apa Nova
Parteneri: Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Imprimeriile Gutenberg, Colegiul Național de Muzică ”George Enescu”, Colegiul Național de Arte ”Dinu Lipatti”, Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 3, Brigada de voluntari, Școala de Muzică Pianoforte, Artskul, Terra Dacia, Olga Gudynn International School
Parteneri media: Dilema Veche, Cațavencii, Bewhere!, Observator Cultural, Art Act Magazine, Igloo, HotNews, Modernism, LiterNet, Sunete, Nine O`clock, Q Magazine, Tataia, Adevărul, metropotam.ro.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *