digi24
digi24.roActualitateInternational

Ursula von der Leyen avertizează: „Trebuie să ne pregătim cu toții pentru situaţia cea mai rea” în criza energiei

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat luni asupra unei escaladări a crizei energetice din cauza disputei cu Moscova, în urma sancţiunilor adoptate din cauza invaziei ruse din Ucraina, relatează DPA.

„Întrucât Rusia a suspendat deja parţial sau integral aprovizionarea cu gaz către 12 state membre UE, trebuie să ne pregătim cu toţii pentru situaţia cea mai rea”, a spus Ursula von der Leyen într-un interviu pentru ziarul spaniol El Mundo, relatează Agerpres.

Rusia a suspendat recent livrările de gaz către mai multe state UE, între care Polonia, Bulgaria şi, sâmbătă, către Letonia, pentru refuzul lor de a plăti în ruble pentru aceste livrări.

Exigenţele de plată în ruble sunt legate de tentativele Kremlinului a de a uşura impactul sancţiunilor occidentale asupra Rusiei din cauza invadării Ucrainei.

Rusia a diminuat şi livrările către Germania, principala putere economică a UE, din cauza unor aşa-zise lucrări de mentenanţă, gest perceput drept o replică la sancţiunile occidentale.

Preocupările tot mai mari privind criza energetică au determinat blocul comunitar să convină săptămâna trecută asupra unui plan de urgenţă pentru această iarnă. Aceste măsuri „ne vor ajuta să ne satisfacem nevoile de aprovizionare pentru iarnă”, a spus Von der Leyen.

„În doar o săptămână, UE a convenit să facă un pas decisiv şi fără precedent pentru a contracara ameninţarea lui (Vladimir) Putin de a tăia complet aprovizionarea cu gaz”, a spus ea, referindu-se la preşedintele rus.

Spania, la fel ca alte state UE, s-a opus iniţial planului de urgenţă, dar în cele din urmă l-a aprobat după ce şi-a asigurat unele concesii.

Von der Leyen, care a răspuns pe e-mail întrebărilor El Mundo, a salutat decizia guvernului spaniol. „Încă o dată, aici este vorba despre solidaritate europeană”, a spus ea.

Editor : M.B.


Citiți articolul original pe digi24.ro

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (digi24.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *