Film
FilminfoFestival

Un Educatiff plin de surprize

Proiecții speciale, ateliere de film, seminarii de cultură cinematografică și competiții – toate acestea îi așteaptă pe copii la cea de-a cincea ediție a programului de educație cinematografică pentru elevi EducaTIFF, organizată în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) în perioada 31 mai – 9 iunie. În avanpremiera programului, cinema Victoria a găzduit proiecții de film pentru copii în perioada 20-22 mai.
EducaTIFF este primul program de educaţie media şi cinematografică, ce a debutat în 2009 cu scopul de a (re)aprinde pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media.
Pe parcursul celor patru ediții anterioare, EducaTIFF a devenit o importantă platforma educaţională, ce s-a extins în 2012 în afara Festivalului de Film Transilvania, dar şi în afara municipiului Cluj-Napoca, organizatorii desfăşurând activităţi şi în Sibiu şi Bucureşti. Astfel, peste 2.700 de participanţi din cele 3 oraşe s-au bucurat de proiecţiile, ateliere de film şi seminariile din programul EducaTIFF 2012.
Pentru ediția cu numărul cinci, organizatorii au pregătit o serie de activități menite să dezvolte educația cinematografică a elevilor. În perioada 31 mai – 4 iunie, publicul EducaTIFF este invitat la cinci filme special alese pe categorii de vârstă, care au participat la festivaluri internaționale de renume. Pentru trei dintre acestea, Micul corb (Olanda, 2012), Ce mică e lumea! (Spania, 2012) și Marussia (Franța-Rusia, 2013), elevii participanți la vizionare vor primi materiale didactice și vor putea realiza cronici de film pe care să le înscrie în Competiția Tineri Critici de Film. De asemenea, după proiecție, copiii vor putea participa la Lecția de cinema cu regizoarea Eva Pervolovici (în 2 iunie, de la ora 12.00) și la două seminarii de critică de film, desfășurate la Muzeul de Artă în 3 și 4 iunie, de la ora 12.00.
Micul corb (Olanda, 2012) a câștigat numeroase premii importante, printre care: Deutsches Kinderhilfswerk Grand Prix la festivalul de la Berlin (2012), Premiul UNICEF la festivalul de la Buenos Aires,
Descoperirea europeană a anului și Premiul publicului tânăr la European Film Awards 2012. La rândul lor,
Ce mică e lumea! (Spania, 2012) a câștigat Premiul DOC U!, Premiul publicului (locul 3) în cadrul IDFA 2012, distincția pentru Cel mai bun documentar la festivalul Boulder 2013, iar Marussia (Franţa-Rusia, 2013), filmul regizoarei românce Eva Pervolovici, a fost selectat la Berlinale Generation anul acesta.
Spre bucuria copiilor, organizatorii EducaTIFF au programat şi pentru această ediţie o serie de ateliere de film. În perioada 5- 9 iunie, elevii din clasele I-VIII sunt invitaţi la Muzeul de Artă la ateliere de animaţie(zilnic între orele 10.00 și 15.00). Pe parcursul fiecărui atelier, participanţii (maxim 25 de elevi/ atelier) vor primi noţiunile necesare privind realizarea unui scurt filmuleţ de animaţie, vor lucra în echipe şi vor construi poveşti şi personaje, vor filma şi vor edita materialul, pentru a realiza propriul lor film. Atelierele vor fi susţinute de Joseph Samuel Deif Shahata animator, artist multimedia, cu experienţă de 15 ani în programe de educaţie prin intermediul artei, în cursuri de film şi fotografie, precum şi ateliere de animaţie pentru copii şi tineri. Shahata a lucrat cu organizații precum Salvați Copiii şi UNICEF și a susținut ateliere de animație în cadrul mai multor festivaluri internaționale de film, printre care se numără cele din Dubai, Copenhaga, Paris.
Accesul la seminariile şi atelierele din programul EducaTIFF este gratuit, pe bază de înscrieri – persoană de contact Gabriela Bodea, coordonatorul proiectului, Cluj: email [email protected], telefon 0741.064.764. Biletul de intrare la proiecţiile EducaTIFF este 8 lei. Se recomandă participarea pe bază de rezervări, la aceleaşi date de contact.
Pentru informaţii suplimentare despre EducaTIFF: Ramona Şărbu, project manager EducaTIF, email [email protected], telefon 0733.735.915.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...