Liderii globali folosesc adesea noțiunea de economie de război, iar în contextul războiului ruso-ucrainean, diverși specialiști în relații internaționale consideră că statele europene ar trebui încurajate să adopte acest model economic.
Totuși, ce înseamnă economie de război?
Cu toate că termenul se poate referi la economia unei țări în timpul conflictelor militare, există state ce adoptă acest model și pe timp de pace. Conceptul de economie de război e legat de alocarea surselor primare și fondurilor unei țări spre creșterea industriei militare.
Conceptul de economie de război poate varia în funcție de statutul fiecărei țări în conflictul în care se află, de la stat considerat agresor (Rusia, de pildă) până la teritoriul atacat sau ocupat (Ucraina).
Definiția economiei de război se complică și mai mult când statul se află într-un război civil (Yemen) sau când economia unei țări, care nu se află propriu-zis într-un război, este în schimb construită în mare parte pe securitate, apărare și furnizare de ajutor militar altor țări (State Unite ale Americii)… [continuare]
Accesați articolul integral pe presshub.ro