infoFestival
infoFestivalTeatru

Trupe de liceu cu tradiţie şi trupe debutante la cea de-a XI-a ediţie Ideo Ideis

Opt trupe din cele 23 înscrise au fost alese ca să participe anul acesta între 8 şi 14 august 2016 la Festivalul Naţional de Teatru Tânăr IDEO IDEIS: ART3 – Braşov, Playhood – Bucureşti, Seism – Focşani, Drama Club – Botoşani, The Snoop – Baia Mare, Atelierul de Teatru – Botoşani, 3,14 – Buzău şiBrainstorming – Bucureşti. A noua trupă este câştigătoarea festivalului local de teatru dedicat elevilor „pauza_de_teatru” din Alexandria şi anume trupa Satyricon, cu spectacolul Ultima oră, după Mihail Sebastian.

trupe-ideoideis-2016

Cele 23 de trupe care s-au înscris în 2016 provin din 13 oraşe din România. Regăsim printre trupele selectate câteva obişnuite ale festivalului, din oraşe şi licee cu tradiţie, ca Atelierul de Teatru şi Drama Club din Botoşani sau Brainstorming din Bucureşti, dar şi trupe nou înfiinţate, aflate la prima lor participare la IDEO IDEIS, ca ART3 din Braşov, The Snoop din Baia Mare, Satyricon din Alexandria sau3,14 din Buzău. La fel de nouă este şi trupa Playhood, din Bucureşti, formată din 8 tineri din Clubul de Educaţie Alternativă de la Şcoala 136 din cartierul Ferentari.
„IDEO IDEIS a trecut în decursul ultimilor patru ani printr-o schimbare majoră de paradigmă, renunţând la competiţia din secţiunea Spectacole de teatru tânăr. Am încercat să aducem festivalul cât mai aproape de un proces asumat de educaţie alternativă, în care mizele nu sunt de natura competitivă ci au mai degrabă legătură cu dezvoltarea personală a participanţilor care ajung la Alexandria. 2016 a fost poate unul dintre cei mai dificili în termeni de selecţie. Ne-am propus să oferim în egală măsură şansa de a trece prin experienţa Ideo Ideis atât trupelor care au o istorie lungă, cât şi celor nou înfiinţate, sperând astfel că vom contribui nu doar la un nou suflu în lumea teatrului de adolescenţi din ţară, dar şi la o deschidere către acele trupe care nu beneficiază de suport în comunităţi dezavantajate sub formă sau alta. Sperăm că acest balans le va putea oferi cât mai multor trupe în decursul anilor şansa de a lua parte la o experienţă pe care noi o considerăm necesară pentru orice adolescent din România.” – Andreea Borţun, Co-preşedinte Ideo Ideis
Participarea celor nouă trupe la festival le oferă un program zilnic de workshopuri de dezvoltare personală prin mijloace alternative: actorie, dans, scriere creativă, muzică, film, fotografie, cât şi posibilitatea de a vedea spectacole de teatru profesionist şi de a participa la toate activităţile care se vor desfăşura la Alexandria pe perioada IDEO IDEIS. Cum IDEO IDEIS nu mai este un festival competitiv, cele 9 trupe vor primi la final câte o experienţă formatoare, facilitată de parteneri de tradiţie ai festivalului, printre care Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, FestCo, Teatrul Excelsior şi Festivalul Naţional de Teatru.
Trupele participante şi spectacolele pe care le vor juca la IDEO IDEIS sunt:
– ART3, Braşov – „Cerere în căsătorie” de Anton Cehov
Trupa de teatru ART3 este formată din 3 elevi ai Şcolii Populare de Artă ,,Tiberiu Brediceanu” din Braşov, în primul an de studiu şi coordonată de profesoara Alexandra Petrasciuc-Năfureanu. Până acum, au mai montat doar spectacolul Mors Animae (Moartea sufletului), o poveste construită din poezii.
„Legătura puternică dintre noi, empatia descoperită şi pasiunea imensă pentru teatru, ne-audeterminat să montăm acest spectacol, «Cerere în căsătorie», de A.P. Cehov, un text care la final de zine-a unit şi mai mult. Nu ne-am propus să-l «aducem în actualitate» dintr-un motiv foarte simplu: e foarte dificil să nu-l aduci.”
– Playhood, Bucureşti – „Povestiri din curtea şcolii” de Ionuţ Oprea, pe baza poveştilor actorilor
Trupa este formată din 8 tineri care s-au cunoscut la Clubul de Educaţie Alternativă de la Şcoala 136 din cartierul Ferentari, unde au participat la cursurile instructorului de teatru Ionuţ Oprea. Cu un an în urmă au decis să construiască împreună un spectacol de teatru bazat pe poveştile tinerilor actori.
Povestiri din curtea şcolii este o piesă de teatru compusă din mai multe scene şi monoloage inspirate din vieţile actorilor, aşa cum sunt sau cum şi-ar dori ei să fie: întâmplări, vise, viziuni, speranţe, întrebări, şi mult umor, uneori involuntar. Spectacolul pune în scenă probleme la care aceşti tineri sunt expuşi în fiecare zi, legate de discriminare, de condiţiile de locuire din cartier, de lipsa de modele, dar şi preocupări curente pe care le au ca oricare alţii.”
– Seism, Focşani – „Stelele sunt ultima mea grijă” de Matei Vişniec
Trupa s-a format în urma atelierului de dezvoltare personală prin teatru din Colegiul Naţional Unirea din Focşani şi cuprinde elevi din 3 licee diferite din oraş şi unul din Braşov. Primul spectacol al trupei a luat naştere în primăvara lui 2015, iar Stelele sunt ultima mea grijă este al doilea pe care îl montează.
Stelele sunt ultima mea grijă te plimbă destul încât să realizezi că, deşi viaţa umană pare a sta sub semnul banalului, reuşim, de multe ori, să scăpăm de el prin multe forme; fie ne ridicăm şi plecăm, fie ne scoate cineva din el puţin forţat. Indiferent de cauză, ajungem în diverse călătorii şi drumuri de obicei neaşteptate şi uneori nedorite. Până la urmă, noi am descoperit că ceea ce vei încerca să tot cauţi prin călătoriile astea se găseşte undeva mai aproape. Trebuie doar să asculţi bine poveştile de pe lângă tine.”
– Drama Club, Botoşani – „Împăratul muştelor” după William Golding
Trupa de teatru Drama Club a Colegiului Naţional ,,A.T.Laurian” a fost înfiinţată în urmă cu 18 ani, iar în prezent activează sub îndrumarea coordonatoarei Mirela Cornelia Nistor , actriţă la teatrul Mihai Eminescu din Botoşani. Membrii trupei militează pentru educaţia prin artă şi joacă, dezvoltarea personală, descoperirea şi punerea în valoare a talentelor şi abilităţilor. Dintre spectacolele lor amintim: La lilieci, Sssst (adaptare după Îmblânzirea Scorpiei), Steaua fără nume, O cerere, Harap Alb!?, Femeile vin de pe Venus, bărbaţii de la băut.
„O adaptare plină de acţiune şi suspans ce prezintă drama unui grup de elevi, a căror călătorie a luat o întorsătură neaşteptată, tragică în cele din urmă. Fără griji, fără şcoală, fără teme, fără pedepse, fără vreun adult care să îi bată la cap, fără hrană, fără adăpost, fără scăpare. Toate acţiunile, gesturile şi hotărârile copiilor, ce au viziuni diferite asupra trăirii unei vieţii libertine, oferă un răspuns crud şi realist la întrebarea: este libertatea absolută calea spre paradis?”
– The Snoop, Baia Mare – „Orchestra Titanic” de Hristo Boytchev
Trupa s-a înfiinţat pe 15 Ianuarie 2015 la iniţiativa actorului Dragoş Călin, care este şi coordonatorul ei.Orchestra Titanic este primul spectacol produs de trupă, care a avut premiera pe 18 decembrie 2015 la Sala Studio a Teatrului Municipal Baia Mare.
„În Orchestra Titanic este urmărită viaţa de zi cu zi a patru tinere fete rămase fără un adăpost stabil, fără un loc de muncă şi fără siguranţa zilei de mâine. Acestea îşi găsesc acoperiş într-o gară abandonată şi duc o viaţă monotonă până în momentul în care, dintr-un tren, într-o zi, este aruncat un cufăr misterios din care iese un tânăr iluzionist.”
– Atelierul de Teatru, Botoşani – „#nupotsărespir” de Andreea Lupu şi Atelierul de teatru
Trupa de teatru de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani a fost înfiinţată în 1996 de către câţiva tineri pasionaţi de teatru care au devenit mai târziu actori în Botoşani, Bucureşti, Timişoara sau Târgovişte. Din 2006 se numeşte Atelierul de Teatru al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, cu o activitate intensă în cadrul festivalurilor de teatru pentru liceeni. Cu spectacolul #nupotsărespir au fost trupa câştigătoare a primei ediţii a laboratorului de teatru tânăr Relief, organizat în mai 2016 la Teatrul Excelsior.
„Un cârd de pui nevinovaţi descoperă o pată de sânge pe vreunul din puişori şi sar cu toţii s-ociugulească, până-l sfâşie pe puişor în bucăţele, cu oase şi fulgi cu tot. Alţi câţiva din stol se mânjesc cu sânge în îmbulzeală, şi-atunci vine şi rândul lor. După care alţii ajung să se mânjească şi-s sfâşiaţi în bucăţi, şi apoi alţii şi alţii. Un banchet din ăsta de ciuguleală poate să înghită un stol întreg în doar câteva ore. Singurul mod de prevenire a masacrului – la pui – e să-i legi la ochi. Ca să nu mai poată vedea. Un spectacol despre elevi şi profesori, despre cum să ne ascultăm sufletele pe bune.”
– 3,14, Buzău – „Sectorul S” de Emanuel Pîrvu
Trupa 3,14 s-a înfiinţat în 2015 cu ajutorul profesorului Dănuţ Solcan şi are deja o prezenţă activă la festivalurile de teatru pentru adolescenţi, ca Festivalul de Teatru „Eugen Ionesco” 2015, Festivalul Palatului Copiilor Buzău sau Festivalul Florian Pittiş, ediţia a IX-a, care a avut loc la Teatrul Bulandra din Bucureşti.
„În Sectorul S, trei oameni complet diferiţi se întâlnesc în Purgatoriu în urma unui eveniment neplăcut. La scurt timp află că fiecare este acolo din cauza aceluiaşi lucru (femeia) şi pornesc lungi certuri şi conversaţii pe această temă, care par că nu se vor termina niciodată. Până când unul dintre ei vine cu o teorie care le va schimba soarta.”
– Brainstorming, Bucureşti – „Trilogia belgrădeană” de Biliana Srblianovici
Trupa Brainstorming a fost înfiinţată în 2001, în cadrul Colegiului Naţional Bilingv ,,George Coşbuc”, din Bucureşti. Pentru o perioadă foarte scurtă, a fost sub conducerea Ilincăi Buciu, profesoară de engleză, dar a continuat apoi autonom faţă de liceu.
„Ai vrut vreodată să pleci de acasă? Întrebare des întâlnită în sufletele rătăcitoare ale adolescenţilor ce doresc să îşi câştige independenţa faţă de părinţi. Mereu ne gândim cum ar fi dacă am pleca şi dacă am regreta, dar regretul poate rămâne şi cu noi acasă. Cele trei episoade ale Trilogiei Belgrădeneprezintă poveştile a zece tineri care încearcă să sărbătorească Anul Nou, dar oricât ar părea de nefiresc, ei simt că sărbătoarea e unde şi-au lăsat regretul.”
– 9. Satyricon, Alexandria – „Ultima oră” de Mihail Sebastian
Trupa Satyricon, aflată la prima participare la un festival de teatru pentru adolescenţi, activează în cadrul liceului „Constantin Noica” din Alexandria şi este câştigătoarea festivalului local „pauza_de_teatru”. Anual, trupa care câştigă acest concurs intră automat în secţiunea Spectacole de Teatru Tânăr de la IDEO IDEIS.
***
IDEO IDEIS este un festival de teatru pentru comunitate şi, în acelaşi timp, un eveniment dedicat procesului de educaţie alternativă pentru tinerii liceeni din România. Structura festivalului are rolul de a-i ajuta pe participanţisă-şi îmbunătăţească abilităţile de comunicare, să capete încredere în ei înşişi şi să interacţioneze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personală şi profesională.
www.ideoideis.ro
https://www.facebook.com/ideoideis/

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...