La începutul anului 2022, o mare parte a lumii a aplaudat eroica armată ucraineană, care a ținut în loc forțele rusești la porțile Harkovului și Kievului. Într-un discurs de la Varșovia, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că trupele rusești au „întâlnit o rezistență ucraineană curajoasă și aprigă”.
Doi ani mai târziu, soldații ucraineni se confruntă din nou cu atacuri militare rusești masive, de data aceasta în Donețk, Luhansk și alte orașe. Dar acum sunt mult mai puține urale. În loc să sărbătorească vitejia ucraineană, mulți observatori mustră țara pentru că nu a schimbat cursul lucrurilor și nu a trecut la ofensivă, scrie Foreign Affairs.
Schimbarea globală a percepțiilor este un exemplu al tiraniei așteptărilor – sau modul în care presupunerile despre cine câștigă un război pot denatura judecata despre cine câștigă. Observatorii externi, atât experții, cât și profanii, nu evaluează rezultatele militare prin simpla numărare a câștigurilor și pierderilor de pe câmpul de luptă. În schimb, ei compară aceste rezultate cu așteptările lor. Drept urmare, statele pot pierde teritorii și totuși să fie considerate victorioase dacă își depășesc obiectivele.
Statele pot, de asemenea, să acapareze terenuri și să fie numite învinse dacă nu reușesc să își îndeplinească obligațiile. Ucraina, de exemplu, a pierdut teritoriu în primele săptămâni ale invaziei rusești. Dar apărarea neașteptat de hotărâtă a Kievului i-a adus un sprijin occidental pe scară largă, care a ajutat-o să elibereze numeroase orașe în lunile care au urmat… [continuare]
Accesați articolul integral pe ziare.com