China a andocat cu succes un al doilea modul de laborator la stația sa spațială aflată în construcție, a declarat luni China Manned Space Agency (CMSA), în timp ce țara este cu un pas mai aproape de a-și finaliza avanpostul orbital până la sfârșitul anului, scrie CNN.
Modulul Wentian a fost lansat cu o rachetă Long March 5B de pe Insula Hainan, duminică.
Wentian, cea mai mare navă spațială din China, care cântărește aproximativ 23 de tone, este echipată cu patru cabinete științifice pentru a efectua experimente ecologice și biotehnologice în diferite condiții de gravitație.
Are, de asemenea, un braț robotic pentru experimente externe și facilități suplimentare care permit plimbări în spațiu.
#Wentian, the first lab module of China's space station, has successfully docked with the combination of the Tianhe core module, according to the China Manned Space Agency (CMSA). pic.twitter.com/4E5XzTRrVY
— Chinese Consulate-General in Melbourne (@ChineseCon_Mel) July 25, 2022
Andocarea marchează penultima fază a construcției ambițioasei stații spațiale Tiangong, cu trei module, care este programată să fie finalizată până la finalul anului 2022.
Construcția stației spațiale a început în aprilie anul trecut, odată cu lansarea modulului Tianhe, principalele spații de locuit ale stației.
În octombrie, China este de așteptat să lanseze un al doilea modul de laborator, cunoscut sub numele de Mengtian. Cele două module de laborator se vor lega pentru a forma o structură în formă de T, cu Tianhe în centru.
Andocarea de luni a avut loc cu trei astronauți chinezi la bordul stației spațiale, care au sosit în iunie în misiunea Shenzhou 14.
Stația spațială Tiangong este al doilea avanpost orbital operațional din lume, alături de Stația Spațială Internațională (ISS).
Astronauții chinezi au fost excluși de multă vreme din ISS, din cauza obiecțiilor politice ale SUA și a restricțiilor legislative. Rusia, un colaborator de multă vreme la ISS, a părăsit și ea proiectul.
Citiți articolul original pe libertatea.ro