Cel mai nou film al regizorului ṣi producătorului Dan Chiṣu, “Şi caii sunt verzi pe pereți” este genul clasic de film care prezintă o realitate tipică, un “destin tragic al poporului român”, un fel de “pară mălăiață în gura lui nătăfleață”, după cum afirmă însuṣi regizorul.
Dan Chiṣu este de părere că “industria cinematografică din România trebuie să trăiască singură”, dar în acelaṣi timp acesta susține că “trebuie să fii destul de nebun încât să faci film independent”. Într-adevar, pentru a fi producător independent trebuie în principal să dispui de foarte mulți bani ṣi apoi de “nebunie” pentru a-i gestiona eficient.
Motivând faptul că ar fi aṣteptat foarte mult , dar ṣi pentru că nu are studii superioare de regie de film, regizorul nu a aplicat pentru acest film la fondurile CNC, alegând să-ṣi facă singur producția, estimată la 250.000 de euro. Pe lângă pelicula Şi caii sunt verzi pe pereți, Dan Chiṣu a mai regizat Déjà Vu, Ursul, respectiv Websidestory. În prezent, se află în post-producție cu un film documentar de lungmetraj ṣi aṣteaptă rezultatul următorului concurs CNC la care a aplicat pentru un proiect cinematografic a cărui producție va începe în luna mai.
Întrebat fiind cum de i-a venit ideea unui astfel de script, Dan Chiṣu a răspuns sec : “ scenariul a pornit de la incapacitatea mea de a mă alinia fenomenului computer”. Astfel, una dintre poveṣtile prezentate în film este cea a doi bărbați (Tocitu ṣi Buzilă) a căror viață este distrusă de un computer pe care nuṣtiu să-l folosească. Aceṣtia sunt păcăliţi de un spam primit pe e-mail ṣi crezând că “tot ce zboară se mănâncă”, joacă într-o loterie falsă din mediul virtual, unde îṣi pierd toți banii. Al doilea destin evocat în film este cel al unui cuplu de tineri(Marius ṣi Cosmina) care ar fi putut deveni bogați în urma câṣtigării a un milion de euro la o promoție de la o firmă de țigări.
Cu alte cuvinte, Şi caii sunt verzi pe pereți este un film românesc de situație, un film în care s-ar regăsi chiar ṣi bunicii noṣtri, un film despre lucrul cel mai important după care aleargă majoritatea oamenilor: banii. Banii care sunt importanți în anumite momente ṣi banii care nu mai au nicio importanță în altele.
Adrian Titieni face un rol de excepție alături de Tudor Smoleanu, cele două peresonaje fiind construite până în cele mai mici detalii, lucru foarte important care dealtfel conferă veridicitate ṣi consistență jocului actoricesc. În cadrul discuțiilor de după proiecția filmului din data de 2 martie 2013 din sala Cinema de la UNATC „I. l. Caragiale”, Tudor Smoleanu a recunoscut faptul că regizorul a avut ceva “de furcă” cu el, până când a reuṣit să-l facă să renunțe la interpretarea “teatrală” cu care fusese obiṣnuit în prestațiile de pe scena teatrului, în favoarea unei interpretări naturale, fireṣti, de film.
Cu o poveste despre iluzia de a te îmbogăți în România, un umor dus la extrem ṣi un casting remarcabil( Adrian Titieni, Tudor Smoleanu, Anca Florescu ṣi Ionuț Viṣan), Şi caii verzi pe pereți este o comedie cu priză la publicul larg, un film despre eterna realitate românească de care personal m-am săturat. La fel ca toate producțiile româneṣti de acest gen va rezista în cinematografe doar pentru o perioadă scurtă de timp, când un alt film cu “hăhăieli” sau despre români săraci care fură, cerṣesc ori despre românce care se prostituează, va ieṣi la rampă ṣi va “sparge” topurile. Eu aṣtept cu mult interes ṣi nerăbdare acea zi când cinematografia româneacă va fi revoluționată de un film altfel decât cele care s-au făcut până acum, un film care să transmită emoție ṣi pe care să-mi doresc să-l văd în cinema ṣi peste ani.