Jeffrey Kaplan este un cercetător american care și-a dedicat întreaga carieră de jumătate de veac pentru a studia violența religioasă, terorismul și mișcările de extremă dreaptă din lume. A predat în universități din SUA, Suedia, Finlanda sau China și a vizitat zone de conflict din toată lumea, iar astăzi este cercetător asociat la un institut din Budapesta, finanțat de guvernul maghiar. Invitat luna trecută să participe la o dezbatere din cadrul Universității de vară a tineretului maghiar de la Tușnad, profesorul a explicat într-un interviu pentru Libertatea ce înseamnă terorismul, în vremuri de război și de pace.
Americanul Jeffrey Kaplan a ajuns pentru a doua oară în România, în iulie, la Universitatea de vară de la Tușnad. Prima oară a fost în anii ‘70, când „era frig, întuneric, din cauza întreruperilor de curent, magazinele erau goale. Și dacă vorbeai cu tinerii români, riscurile erau enorme pentru ei”.
O diferență enormă față de ce a găsit în această vară în secuime: soare, fețe zâmbitoare și dornice să vorbească, tarabe pline cu mâncare și bere, tineri veniți să se distreze în tabăra de la umbra munților Harghitei. Nu mai există amenințarea comunistă din interior, dar avem un război la graniță și o Rusie care și-a recâștigat… [continuare]
Accesați articolul integral pe libertatea.ro