Film
FilminfoFestival

Retrospectiva Pelicam 2015 la București

Filmele care au câştigat premii la Pelicam 2015, festival organizat la Tulcea, sunt proiectate aceste zile la Bucureşti. Documentarul “Good Things Await”/”Lucrurile bune se lasă așteptate” (Danemarca, 2014), care a luat marele premiu, a rulat în 7 iulie la Cinema Elvira Popescu. Ziua de miercuri aduce filmele premiate la categoriile Fresh Perspectives și Black Sea Docs.

Retrospectiva-Pelicam2015-bucuresti

“Seeds of Time”/”Semințele vremii” (SUA, 2014) a fost desemnat cel mai bun film din categoria Fresh Pespectivesde către juriul format din șase adolescenți din Tulcea coordonați de activistul de la Roșia Montană Tică Darie. A doua proiecție a serii este “Hey Neighbour!”/”Hei, vecine!” (Turcia, 2014), film care a primit un premiu special din partea juriului categoriei Black Sea Docs format din Peter O’Brien, din partea Festivalului Internațional de Film de Mediu de la Washington DC, fotojurnalistul Petruț Călinescu și regizorul Dan Curean.
Ultima zi a Retrospectivei începe cu un film surpriză pe tema Deltei Dunării, o producție Pelicam & Rewilding Europe. Documentarul este urmat de reportajul radio “Delta Dunării Soundtrack”, realizat de participanții la workshop-ul de jurnalism radio care a avut loc în cadrul Pelicam 2015, organizat de Pelicam în colaborare cu Organizația Internațională a Francofoniei. Programul se încheie cu “Tristia: A Black Sea Odyssey” (Germania, 2014), filmul câștigător al secțiunii Black Sea Docs. Regizorul Stanislaw Mucha ne poartă într-o călătorie extraordinară de 5.000 de kilometri de-a lungul coastelor a șapte țări din jurul Mării Negre.
Programul complet al Retrospectivei Pelicam 2015 este disponibil aici.
Provocarea principală a acestui festival nu este doar de a umple un gol cultural și cinematografic într-un ținut mai retras din România, ci și de a crea un spațiu de dialog unde se discută conviețuirea dintre modernitate și tradiții. Pe ideea asta continuăm, de asemenea, explorarea și documentarea Deltei Dunării în cadrul workshop-urilor Pelicam care, în 2015, au fost trei la număr. Marea noutate: anul acesta am organizat împreună cu Organizația Internațională a Francofoniei un workshop internațional de reportaj radio despre mediu moderat de jurnalistul Julien Trambouze de la Radio France, având participanți din România, Ungaria, Moldova, Macedonia și Albania. Rezultatul numit ‘Delta Dunării Soundtrack’ este unul foarte original, o creație Pelicam inedită care va călători mai departe și va reprezenta festivalul prin lume. Prima oprire este chiar Institutul Francez, unde materialul poate fi ascultat în cadrul Retrospectivei Pelicam la București”, a declarat Benjamin Ribout, directorul festivalului Pelicam.
Peste 5.500 de spectatori au participat la proiecții de filme, dezbateri, expoziție foto, ateliere, concert și petreceri din cadrul Pelicam 2015. Festivalul s-a desfășurat și în 2015 în patru spații din Tulcea: Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, Piața Civică și Casa Avramide. Ediția a patra a festivalului s-a desfășurat pe parcursul a patru zilei, ziua suplimentară de joi fiind dedicată copiilor și adolescenților din Tulcea care au ocazia unică de a urmări documentare de mediu în orașul lor natal care nu are un cinematograf de artă.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...