infoFestival
infoFestivalMuzica

REF 2014 [sub] cetatea Rasnov – partea II

15.08 – Ziua de vineri a fost deschisa  de Diamonds Are Forever, cu misiunea clara de a anima atmosfera, clujenii au lovit Rasnovul cu un death-core corect, apreciat de cei prezenti in numar semnificativ la acea ora in fata scenei, indice pentru cotatia trupei pe scena autohtona.

dor-de-duh-rockstadt-2014

…si intrucat factorul aleator/elementul surpriza nu lipseste nici chiar din cadrul unui eveniment pregatit minutios de organizatori, si la Rockstadt Extreme Fest acest fenomen a fost prezent primul switch pe scena s-a produs intre suedezii de la Grandexit si Bloodway [ cu precizarea ca bucurestenii, Costin Chioreanu&Co s-au revansat fata de cei care le-au scapat prestatia cu inca un show in ziua urmatoare] – acest schimb determinand si un delay pentru stonerii de la Roadkillsoda a caror recital s-a derulat tarziu in noapte, pe scena a doua.
Lucrurile si-au reintrat in normal odata cu Indian Fall si atmosfera creata de melodic-deathul pe care il perfectioneaza de cativa ani. O trupa cu vechime pe scena romaneasca, a carei recital a fost puternic sustinut de cei prezenti. Iar daca in ziua precedenta am avut parte de un recital-spectacol “realizzato in Italia” – vineri a fost randul hoardei barbare de la GOD sa puna in scena o reprezentatie complexa, ce reflecta noul concept al trupei: Sunet, imagine, prestanta; punctul culminant al spectacolului reprezentandu-l preluarea dupa Maestrul Tudor Gheorghe, care a cam innebunit audienta.
Despre Mors Principium Est nu stiam decat originea finlandeza, drept urmare nu am fost surprins de sonoritatile abordate. Un melodic death, tipic emisferei nordice, corect interpretat si cu un sunet curat – ceea ce a reprezentat un moment de respiro inaintea triadei ce urma:
Rotting Christ, foarte bine primiti de publicul prezent (intr-un numar semnificativ) – bine stiut faptul ca Sakis&Co sunt o trupa foarte apreciata in Romania. Poate ca multi din cei prezenti au fost incantati de preluarea dupa Maria Tanase, insa cred ca “Cine iubeste si lasa” a fost minusul acestui recital. Cu un playlist bazat pe ultimele aparitii discografice, Rotting Christ s-au achitat cu brio de “misiunea Rasnov 2014”.
Mult mai diversificat, setlistul recitalului Katatonia a beneficiat si de aportul naturii in crearea atmosferei, intrucat ploaia  a accentuat starea de melancolie transmisa de suedezi.
Chiar daca aversele de ploaie pareau a nu se mai opri, la miezul noptii, cortina de ploaie s-a ridicat, facand loc bestiei poloneze: Behemoth. Un recital ceas [poate prea exact si prea scurt pentru asteptarile din partea unui cap-de-afis] si un sunet zid – Behemoth si-au axat recitalul pe ultima creatie “the Satanist”- un album cotat maxim de publicul ascultator de black death.
16.08 – Sambata a fost dominata de sonoritatile hardcore, dar nu au lipsit si experimentele de genul Hteththemeth [brasovenii au un frontman remarcabil, in adevaratul sens al cuvantului] sau Talbot – un duo estonian, a caror muzica este usor comparata cu un pumn in fata..tras de un mamut!
Un crescendo starnit de RockNGhena si a lor Mangalia-hardcore-style au animat atmosfera, pentru a face loc basarabenilor de la Infected Rain si a atinge apogeul la prestatia moscovitilor de la Siberian Meat Grinder, o alta trupa bine primita de public, unde crowdsurfing-ul si mosh pit-ul au fost ingredinetele speciale. Cat despre Born From Pain, asteptarile au fost pe masura, olandezii nefiind la primul contact cu scena romaneasca. Si ca atmosfera sa fie completa: Skeletonwitch au adus un suflu puternic de heavy, cu usor iz de thrash made in USA.
Momentul de relaxare al serii l-au reprezentat canadienii de la The Agonist, care din pacate s-au confruntat cu ceva probleme de sonorizare.
Gala de final a inceput cu recitalul DorDeDuh, timisorenii prezentand un show impecabil, plin de atmosfera. Prestatia lor denota de ce DorDeDuh este o trupa foarte apreciata, inclusiv la nivel international.
Sodom au avut privilegiul de a bombarda Rasnovul cu o rafala zdravana de teutonische thrash metal, pe gustul oricarui bautor de bere..si nu numai. Un final pe masura intregului festival, ce prevesteste o noua editie Rockstadt Extreme Fest. Mult success si ne revedem in 2015! Auf Wiedersehen!

 by Kr+

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *