Film
FilminfoFestival

Proiecte Educationale in cadrul OWR 2013: Sa invatam despre Era Holocaustului prin film

6 martie / 9:30 / Centrul Ceh / Accesul se face pe baza unei inscrieri prealabile.
Atelier „Sa invatam despre Holocaust” dedicat profesorilor de liceu
10 martie / 10:30 / Urbanesc, str. Stefan Luchian, nr. 17 / Accesul se face pe baza unei inscrieri prealabile.
Atelier Free2choose
9-10 martie / 15:00 / Cinema Elvire Popesco (Institutul Francez) / Intrare libera.
Shoah, de Claude Lanzmann – Proiectie maraton
12 martie / 20:30 / Studioul Horia Bernea (Muzeul Taranului Roman) / Intrare libera si dezbatere.
Odessa, de Florin Iepan – Avanpremiera

Istoria secolului XX a fost foarte putin prezenta in curricula scolara de dupa caderea comunismului. In consecinta, o mare parte dintre tinerii romani cunosc foarte putine lucruri despre problemele sociale si politice ale secolului XX. Elevii isi formeaza opinii schematice si adeseori gresite despre evenimente importante, fapt care ii face vulnerabili la adoptarea unor prejudecati si ideologii extremiste.
Folosirea documentarului ca material didactic in predarea istoriei este una dintre preocuparile noastre principale. Credem ca documentarele pot deschide ochii si ca reprezinta o forma moderna si interactiva de educatie.
Intr-un context social in care problemele etnice sunt inca o problema majora, a sti mai multe despre trecut ar putea da elevilor impulsul de a vedea mai limpede in viitor. Romania este locul unde trei dictaturi, intre 1938 si 1989, au blocat in diferite feluri accesul la trecut. Faptul ca in Romania au existat lagare de exterminare este deseori ignorat. Ion Antonescu (liderul fascist roman din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial) este perceput ca un erou care a luptat impotriva comunismului si este onorat prin statui ridicate in intreaga tara.
Sa invatam despre Era Holocaustului prin film” ar putea fi un pas mic, dar semnificativ, in includerea documentarelor in procesul de educatie, dar si in includerea lectiilor despre Holocaust in programa pentru liceu. Educarea tinerilor este cea mai buna asigurare impotriva reinvierii extremismului, iar filmele documentare ofera o abordare diferita care poate declansa o intelegere emotionala din partea elevilor.

Atelier „Sa invatam despre Holocaust” dedicat profesorilor de liceu
parteneri: Institutul National pentru Studierea Holocaustului in Romania „Elie Wiesel”, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Konrad-Adenauer-Stiftung, People in Need, Centrul Ceh, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

Sa invatam despre Holocaust” este un atelier adresat profesorilor de istorie, stiinte sociale si educatie civica din ciclul liceal. Scopul atelierului este constientizarea avantajelor oferite de utilizarea filmului documentar in sustinerea procesului educational, identificarea si familiarizarea resurselor si modalitatilor de integrare a filmului documentar in cadrul cursurilor, precum si constientizarea importantei temelor tratate de filmul documentar si a efectului evenimentelor prezentate, in speta problematica discriminarii si a Holocaustului in Romania.
Atelierul va fi sustinut de catre Vlasta Vyčichlová (People in Need) si Alexandru Solomon (Asociatia One World Romania) si va prezenta sub forma de studiu de caz filmul Infruntand rinocerul de Simcha Jacobovici. La finalul atelierului, participantii vor primi o copie pe DVD a filmului si o brosura suport de curs, ce vor putea fi folosite la clasa.
Acest atelier este al doilea dintr-o serie de evenimente similare, dintre care primul a avut loc pe data de 23 februarie si a fost organizat in parteneriat cu ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si DocWest. Studiul de caz prezentat aici a fost filmul romanesc Scoala noastra, regizat de Mona Nicoara si Miruna Coca-Cozma, prezentat in 2012 la One World Romania.

Atelier „Free2choose”
parteneri: Anne Frank House (Olanda), Institutul National pentru Studierea Holocaustului in Romania „Elie Wiesel”, Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Konrad-Adenauer-Stiftung, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Cluburile de Film Manifesto.

Free2choose este un program educational de dezbateri despre drepturile omului, care a fost creat pentru a-i incuraja pe tineri sa se gandeasca la importanta cruciala a drepturilor fundamentale. In cadrul acestui atelier, tinerii afla mai multe despre propriile drepturi, precum libertatea de exprimare, libertatea de a avea o religie, sau libertatea la viata privata. De ce sunt aceste drepturi importante? Exista limite la drepturile omului? Si ce se intampla cand aceste drepturi fundamentale intra in conflict unele cu altele?
Ar trebui ca un politist sa aiba voie sa poarte turban?”, „Are voie un lider religios sa descrie homosexualitatea ca boala?”, „Ar trebui ca neonazistii sa aiba voie sa protesteze in fata unei sinagogi?” – Acestea sunt niste intrebari controversate care sunt dezbatute in cadrul programului Free2Choose. Discutia se centreaza pe exemple concrete, iar tinerii sunt provocati, cu ajutorul materialelor video, sa isi exprime parerile si sa formuleze argumente pentru a le sustine. Atelierul este sustinut de catre Tali Padan (Anne Frank House).

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...