infoFestival
infoFestivalMuzica

Premiera la Festivalul Enescu: actorul Victor Rebengiuc, in cea mai pasionala poveste muzicala de dragoste

victor-rebenciuc-festivalul-george-enescu

Este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți actori români. A lucrat cu toți regizorii legendă ai României, de la Liviu Ciulei, la Radu Penciulescu, Lucian Pintilie, Stere Gulea, Andrei Șerban și Silviu Purcărete. Coleg de generație și de scenă cu Amza Pellea, Gina Patrichi, George Constantin, a jucat în sute de spectacole de teatru. Cu un rol memorabil în filmul „Pădurea spânzuraţilor“ (1964), Victor Rebengiuc s-a aruncat cu aceeași forță peste mai bine de 40 de ani spre un rol principal care i-a adus numeroase premii, în filmul „Medalia de onoare“ (2009), regizat de Călin Peter Netzer și unde l-a avut partener de platou pe Ion Iliescu.
Acum, Victor Renegiuc urcă pe scena Sălii Mari a Palatului pentru o nouă provocare: povesteşte o tumultoasă iubire dintr-o legendă a Danemarcei medievale, într-una dintre lucrările de avangardă ale muzicii clasice, cantata „Gurre-Lieder “, de Arnold Schönberg. 
Este pentru prima dată când publicul din România poate vedea „Gurre-Lieder“, într-o interpretare spectaculoasă:Festivalului Internațional George Enescu aduce împreună pe scena Sălii Palatului artişti români – actorul Victor Rebengiuc, Corul şi Orchestra Filarmonicii „George Enescu“ – şi unii dintre cei mai importanţi solişti internaționali ai momentului – Nikolai Schukoff, Violeta Urmana, Janina Baechle, Thomas Meyer. Totul sub bagheta cunoscutului dirijor francez Betrand de Billy, care conduce Orchestra Simfonică Radio Viena şi face parte din board-ul Academiei Europene de Teatru Muzical. Dirijorul Corului va fi românul Iosif Ion Prunner, căruia în 1997 maestrul Cristian Mandeal i-a incredintat conducerea Corului Filarmonicii.
Victor Rebengiuc îşi va folosi vocea inconfundabilă, în postura de narator, pentru a spune povestea unei legături primejdioase: iubirea damnată dintre regele danez Waldemar şi amanta sa, Tove – ucisă, în cele din urmă, de regină. 
„Iubesc toate genurile de muzică clasică, începând de la preclasici şi până aproape de contemporaneitate şi am devenit un exclusivist, adică ascult numai muzică simfonică”, mărturisea Victor Rebengiuc în cartea “Omul și actorul”, de Simona Chițan și Mihaela Michailov, publicată la Editura Humanitas.
O cantată care l-ar face invidios şi pe Sfântul Valentin, cum o descrie presa străină, „Gurre-Lieder“ a stârnit controverse la premiera dina nul 1913, căci vienezul Arnold Schönberg (1874-1951) – în perioada sa de început fan Wagner, Brahms şi Mahler, pe care l-a şi cunoscut – îmbină cu îndrăzneală în această creaţie infuenţe romantice, de secol XIX și moderne. „Gurre-Lieder“ dezvăluie inclusiv pasiunea lui Schönberg pentru Beethoven, primul compozitor care a avut curajul să adauge vocea umană în structura unei simfonii.
Arnold Schönberg a compus „Gurre-Lieder“ pornind de la varianta tradusă în limba germană a poemului danez omonim, de Jens Peter Jacobsen. Se spune că personajele au la bază conducători reali din Danemarca anilor 1500, chiar dacă povestea celor doi amanţi a intrat în legendă, devenind unul dintre miturile-marcă ale Danemarcei, alături de „Cântecul Nibelungilor“.
În perioada târzie, Arnold Schönberg s-a aplecat mai ales asupra studiului relaţiei matematice dintre note şi a compus lucrări vizionare, a căror principală ţintă era inovaţia şi mai puţin muzicalitatea. Descoperirile lui au avut o influenţă puternică asupra mai multor muzicieni contemporani, printre care chiar formaţia de rock U2. „Muzica lui Schönberg mă impresionează de fiecare dată şi, în acelaşi timp, îmi face rău“, glumea legendarul dirijor Leonard Bernstein referindu-se la o altă compoziţie a lui Schönberg, „Pierrot Lunaire“.
Actorul Marcel Iureș nu a mai putut fi parte a acestui proiect, aflându-se sub contract, la filmări, în Statele Unite ale Americii. 
Coordonate: 
„Gurre-Lieder“, de Arnold Schönberg
7 septembrie 2013, ora 19 :30, Sala Mare a Palatului
Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu“
Dirijor : Bertrand de Billy
Dirijorul Corului : Iosif Ion Pruner
Narator : Victor Rebengiuc
Solişti: Violeta Urmana (Tove), Nikolai Schukoff (Waldemar), John Daszak (Klaus), Janina Baechle (Waldtaube), Thomas Meyer.
Detalii pentru presă despre Festival: Oana Marinescu ([email protected]; 0741278737); Ana-Maria Onisei ([email protected]; 0752220420).

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *