republica.ro
republica.roActualitateNational

Peste 2 milioane de euro, dintr-un prejudiciu de 6,3 milioane euro, recuperate de ANABI în dosarul fostului șef al CNAS, Lucian Duță

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a virat joi către ANAF peste 2,1 milioane de euro, dintr-un prejudiciu total de 6,3 milioane de euro, constatat în dosarul fostului șef al CNAS, Lucian Duță, condamnat recent la 6 ani de închisoare pentru corupție, scrie G4Media.

Banii fuseseră sechestrati de Direcția Națională Anticorupție (DNA) dintr-un cont al lui Duță din Elveția, iar pentru recuperarea întregului prejudiciu, Fiscul va scoate la licitație și proprietățile sechestrate de la fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

„ANABI a virat, din contul unic, suma de 10.454.343,34 lei cu titlu de confiscare, într-un dosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie şi în care instanţa de judecată, Curtea de Apel Bucureşti, a pronunţat, săptămâna aceasta, o hotărâre judecătorească definitivă.

Atunci când funcţiile şi atribuţiile ANABI sunt utilizate de către autorităţile judiciare, în fazele incipiente ale procesului penal, eficienţa măsurilor asigurătorii este reflectată, la sfârşitul procesului penal, în sume concrete virate la bugetul de stat sau care contribuie la despăgubirea victimelor.

Principiile după care se desfăşoară activitatea Agenţiei sunt legalitatea, confidenţialitatea, integritatea, autonomia operaţională, celeritatea, eficienţa şi respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale proprietarilor, ale titularilor altor drepturi asupra bunurilor şi ale terţilor”, se arată într-un comunicat al ANABI.

Lucian Duță, fost președinte Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a fost condamnat definitiv luni, de magistrații de la Curtea de Apel București, la 6 ani cu executare într-un dosar de luare de mită pentru implementarea cardului de sănătate.

Mandatul ANABI privind identificarea de active în jurisdicţii străine a fost extins

Amintim că, începând cu iulie 2022, mandatul legal al Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) privind identificarea de active în jurisdicţii străine a fost extins.

În calitate de Oficiu naţional pentru recuperarea creanţelor, ANABI a primit solicitări de la 42 jurisdicții şi a transmis cereri de informaţii către 74 de jurisdicții, potrivit ANABI.

De la operaționalizare, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate a soluționat 1.215 de cereri externe şi de 463 de cereri de la autoritățile naționale, fiind identificate 6704 de bunuri în vederea indisponibilizării: 1324 de autoturisme, 1470 conturi, 1391 case/construcții, 1101 apartamente, 132 de locuri de parcare, 1286 terenuri.

„De la începutul anului curent, ANABI a soluționat 133 de cereri externe. Astfel, au fost identificate 133 de bunuri imobile (31 de case, 29 de apartamente, 67 de terenuri și 132 de locuri de parcare) în valoare de 7.883.112 euro, 79 de autoturisme în valoare de 2.198.650 euro, 571 de conturi bancare și 72 de societăți. Cel mai des schimb de date și informații s-a derulat cu Republica Moldova, Republica Federală Germania, Republica Franceză, Republica Italiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord și Ungaria. Infracțiunile cel mai frecvent întâlnite au fost: spălarea banilor, participarea la un grup infracțional organizat, frauda, incluzând frauda împotriva intereselor financiare ale Comunităților Europene, corupția, înșelăciunea și proxenetism.

De asemenea, în aceeași perioadă, ANABI a primit un număr de 92 de cereri de la autoritățile naționale (instanțe, parchete, organe de urmărire penală), în care au fost transmise 106 de solicitări către agențiile similare. Cel mai frecvent schimb de informații s-a realizat cu Republica Federală Germania, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Italiană, Regatul Spaniei, Ungaria și Republica Franceză și a vizat infracțiuni de fraudă, incluzând frauda împotriva intereselor financiare ale Comunităților Europene, înșelăciune, fals informatic, evaziune fiscală, spălarea banilor, participare la un grup infracțional organizat și abuz în serviciu. Au fost identificate 36 de bunuri imobile (11 de case, 1 apartament și 24 de terenuri) în valoare de 2.311.450 euro, 14 de autovehicule în valoare de 185.450 euro, 72 de conturi bancare și 29 de societăți)”, potrivit unui comunicat recent al ANABI.

Cele mai importante modificări aduse de Legea nr. 230/2022, care modifică Legea din 2015 de funcționare a ANABI, sunt legate de autorizarea ANABI să schimbe date şi informaţii ad-hoc – fără o cerere prealabilă – cu structurile similare din Uniunea Europeană în vederea facilitării sechestrării produsului infracţiunii, precum și de autorizarea ANABI de a solicita, din oficiu, informaţii din jurisdicţii străine, în vederea facilitării executării ordinelor de confiscare în echivalent.


Citiți articolul original pe republica.ro

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (republica.ro). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – [email protected]. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *