Film
FilminfoFestival

Pentru joi Astra Film Festival va recomanda

Joi, 18 octombrie, în a patra zi de festival, de la ora 12, este programată sesiunea Liceeni, din cadrul Astra Film Junior. În prima parte a întâlnirii, în sala Marshall a Casei de Cultură a Sindicatelor va fi prezentat proiectul Școala Discovery, urmat de proiecția filmului Chemerical – redefining clean for a new generation (Andrew Nisker, Canada, 2009, 50 min). Documentarul abordează tema toxicității chimicalelor conținute de produsele cosmetice și de detergenții pentru curățenie și menaj.
Totodată, ziua a patra este dedicată regizorului român Laurenţiu Damian. În cadrul portretului Laurenţiu Damian vor fi proiectate două filme recente ale acestuia. Primul este eseul cinematografic Corpus, care a primit în 2011 un premiu al Uniunii Cineaştilor. Al doilea este „Într-o furtuna. Insula”, un portret al lui Silviu Purcărete, surprins la lucru în timpul lucrului la un spectacol dupăFurtuna lui Shakespeare. Piesa a avut premiera la începutul acestui an la Teatrul Naţional din Craiova. „Corpus” va fi proiectat joi de la 16.45 în sala Mircea Săucan, iar Într-o furtună… de la 17.30, în aceeaşi sală.
Pe lângă proiectarea filmelor din competiţie şi continuarea masterclass-ului „Docstories Black Sea”, seara de joi include două filme-eveniment.
În Toxic, tânărul regizor Andrei Sota ne propune un nou mod de a privi una din cele mai mari probleme ale omului modern – alimentația. El îşi construieşte filmul în jurul teoriei doctorului Mencinicopschi. Conform acestuia, mâncarea este, în esenţa ei, informație, și dacă informația alimentelor pe care le consumam până nu demult era una în armonie cu natura, în ultimii ani această informație a fost alterată și pervertită. Dacă suntem sau nu ceea ce mâncăm aflăm în cadrul proiecţiei de la ora 19.00 din sala Marshall.
Două ore mai târziu, în aceeaşi sală, în cadrul secţiunii speciale Familia, publicul festivalului are ocazia să vadă  filmul jurnalistului şi regizorului austriac Ed Moschitz, Mama Illegal. Este primul său documentar de lungmetraj, iar filmarea materialelor a durat opt ani – din 2003 până în 2011. A descoperit povestea întâlnind-o pe Aurica, o tânără femeie din Republica Moldova care lucra ca menajeră la el acasă. A fost surprins să afle că Aurica este o imigrantă ilegală, însă a fost şi mai surprins când a auzit despre copiii ei care creşteau fără mamă. Dar în situaţia Auricăi sunt sute de alte femei din această ţară, iar filmul cuprinde poveştile a trei dintre ele. În căutarea unei vieţi mai bune, ele au trecut graniţa dând bani contrabandiştilor, iar acum lucrează ca menajere în Austria.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...