Papa Francisc a vorbit despre „tristețea, indignarea și rușinea” sa în legătură cu rolul Bisericii Catolice în abuzurile comise asupra copiilor indigeni canadieni în școlile rezidențiale din Canada, în momentul în care a dat startul unui „pelerinaj penitențial” de o săptămână în această țară, relatează CNN.
Suveranul Pontif și-a cerut scuze și a promis o „anchetă serioasă” cu privire la cele întâmplate, într-un discurs rostit luni, în cadrul unei întâlniri cu popoarele indigene din Edmonton, Alberta.
Liderii indigeni cer de mult timp Vaticanului să transmită scuze pentru răul provocat timp de decenii copiilor indigeni, care au fost supuși la abuzuri și la un proces de ștergere a culturii indigene în școlile rezidențiale din Canada.
„Cer iertare, în special, pentru modul în care mulți membri ai Bisericii și ai comunităților religioase au cooperat, nu în ultimul rând prin indiferența lor, la proiectele de distrugere culturală și de asimilare forțată promovate de guvernele din acea vreme, care au culminat cu sistemul de școli rezidențiale”, a spus Suveranul Pontif.
Anul trecut, sute de morminte nemarcate au fost descoperite pe terenurile fostelor școli rezidențiale din British Columbia și Saskatchewan.
Iar Comisia pentru Adevăr și Reconciliere din Canada a raportat că peste 4.000 de copii indigeni au murit fie din cauza neglijenței, fie din cauza abuzurilor în școlile rezidențiale, multe dintre acestea fiind conduse de Biserica Catolică.
Papa a subliniat că scuzele sale sunt doar un prim pas în îndreptarea acestor greșeli.
„O parte importantă a acestui proces va consta în efectuarea unei anchete serioase cu privire la faptele care au avut loc în trecut și în sprijinirea supraviețuitorilor școlilor rezidențiale pentru a se vindeca de traumele suferite”, a spus el.
În timpul călătoriei sale, Papa Francisc se va deplasa, de asemenea, în Quebec și Iqaluit, capitala teritoriului canadian Nunavut. Doi cardinali canadieni îl vor însoți pe tot parcursul vizitei sale, cardinalul Marc Ouellet și cardinalul Michael Czerny.
Francisc, în vârstă de 85 de ani, și-a anulat o călătorie în Africa la începutul acestei luni din cauza unor probleme la genunchi.
Foto: EPA
Citiți articolul original pe libertatea.ro