infoFestival
infoFestivalMuzica

Old Grave Fest – RTMF 2014, [Day I / Back from the Dead]

Pentru multi bautori de bere, luna octombrie este asociata cu mult-titratul OktoberFest;  pentru multi bautori de bere, dar si sustinatori ai undergroundului metalic, luna Octombrie incepe sa fie asociata cu Romanian Thrash Metal Festival.  Planuit si organizat din timp, cu efort sustinut si constant din partea unui grup de entuziasti , Romanian Thrash Metal Club – RTMF a crescut in timp si a ajuns la cea de a treia editie,  2014 aducand doua zile pline de thrash&death si voie buna!

rtmf-2014-ziua1-ifestival

Vineri 10.10 am reusit sa ratez Damage Case, prima trupa din festival [si singura reprezentanta a Romaniei la aceasta editie] si sa prind pe final prestatia sarbilor de la Vehementer, dar prima remarcata a serii a fost The Outer Limits. Nu stiu cum reusesc de fiecare data bulgarii sa ma surprinda in ceea ce priveste atitudinea fata de “ai lor”, cert este ca vecinii de la sud de Dunare ne servesc aceeasi lectie, prin prezenta intr-un numar semnificativ in fata scenei si dand dovada de o sustinere neconditionata fata de trupele lor. The Outer Limits au venit cu o portie zdravana de thrash optzecist cu iz ‘’americanesc”, prestart sanatos si incununat cu un cover Exodus in forta, spre deliciul publicului.
Pentru cursivitatea evenimentului , ostilitatile din acest an s-au desfasurat  alternativ pe doua scene, publicul migrand cand din Fabrica in B52 si apoi in sens invers, prin tunelul/pasarela  dintre cele doua cluburi vecine. Newyorkezii de la Hellcannon au animat atmosfera din B52 cu o abordare classic thrash, o confluenta intre curentul american si scoala europeana.  Despre ei stiam ca au in componenta un membru fondator Malevolent Creation, Jim Nickles detinator al Vile Record,s ce activeaza si in Vile Vindication, alaturi de vocal-chitaristul din Hellcannon [de aici si radacinile trupei]. Impresia asupra celor prezenti a fost pe masura asteptarilor, raspunsul nu a intarziat sa apara si atmosfera s-a animat rapid.
Brazilienii de la Sodomizer  sunt prieteni mai vechi ai RTMC,  ei bifand o revenire pe taramul mioritic cu ocazia RTMF 3. Trioul din Rio de Janeiro  au acaparat Fabrica cu un show puternic, din care s-au putut decela sonoritati speed thrash, black si crossover thrash – totul pe un schelet arhaic, tipic sud-american, ce ne duce cu gandul la anii de inceput al genului.
Despre evolutia elvetienilor de la Bolzer din B52 va pot spune doar ca a avut menirea sa mai domoleasca putin spiritele incinse de predecesorii lor din festival. Duoul practica o combinatie de black metal ce parca si-a propus sa chinuie ascultatorul, tarandul pana dincolo de Taramul Umbrelor. Nu stiu cati din cei prezenti au apreciat acest recital la parametrii doriti de prestatori, dar cu siguranta pentru cei care au reusit sa o faca , Bolzer a deschis o noua nisa pentru ei.
Vorbeam mai devreme de marea familie de entuziasti ce au pus umarul [si nu numai] la formarea si consolidarea acestui Romanian Thrash Metal Club. Din acesta familie de prieteni fac parte si sarbii de la Infest – la fel de inimosi si dedicati cauzei, au venit sa dea o mana de ajutor si la acesta editie. Deathrash Legion 666 au spulberat totul in calea lor, antrenand pe cei prezenti intr-o valtoare devastatoare pe parcursul recitalului lor. Incepand cu Infest, ostilitatile s-au stabilit in Fabrica pentru restul serii.
Acum vreo 10 ani, descoperisem ca englezii de la Cancer isi continuasera activitatea cu un nou material discografic care, la acea vreme nu m-a convins [dupa ce in anii 90 faceau parte din esalonul de top al Death Metalului], apoi liniste pana in 2009, cand o trupa din Spania [Liquid Graveyard] mi-a atras atentia si nu mica mi-a fost surprinderea sa regasesc in componenta sa pe John Walker. Insa a fost o imensa surpriza cand RTMC au anuntat CANCER la Old Grave Fest! Nu speram vreodata sa ascult “pe viu” piese ca “Bloodbath”, ”Into the Acid” sau  “Witch Hunt “– deci “ Cancer Fucking Cancer” au demonstrat ca si dupa 20 si de ani “Death Shall Rise”! Cei trei englezi au predat o lectie de death metal, classic, simplu si elegant! Recitalul s-a incheiat cu un tribut  adus celor ce i-au inspirat Celtic Frost – „Dethroned Emperor” ! Totul la superlativ!
Seara de vineri s-a incheiat cu legendarul Mark “the Shark” si a lui saga numita Manilla Road.  Pornita la drum acum 37 de ani, povestea Manilla Road a luat amploare in anii 80 si iata ca 2014 ii aduce si la Bucuresti, Mark Shelton avand alaturi o gasca noua,  tanara, in frunte cu carismaticul Bryan “Hellroadie” Patrick. Un show in plina forta, apreciat din plin de cei prezenti, atat de cunoscatori, cat si de neofitii ce abia acum descopereau  fenomenul Manilla Road. O pagina din istoria Heavy Metal-ului , cu accente epic-power pe scena unui Festival pe masura!

[end of Day 1] by+Kr

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *