Norvegia va fi în centrul atenției anul acesta, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), în cadrul unui focus unic: NORWAVE, un program ce aduce producții noi, retrospectiva Bent Hamer, muzică, seminarii și invitați de renume.
NORWAVE promovează dialogul cultural între Norvegia și România, propunând un schimb menit să elimine disparitățile sociale și barierele culturale și prin care industria autohtonă de film ia contact cu un potențial model de succes.
În secțiunea-tribut 3X3 își va face loc umorul norvegian atipic din filmele unui cineast cu o semnătură aparte: Bent Hamer, renumit pentru ecranizarea Factotum, după Charles Bukowski. În prezența sa, la Cluj va fi proiectat cel mai recent film al său, 1001 Grams, propunerea Norvegiei la Oscar pe 2014, o comedie fermecătoare despre o cercetătoare care studiază „greutatea perfectă a unui kilogram” și își re-cântărește propria viață. 3X3 se va întoarce și la începuturile carierei sale, la debutul Eggs, care a avut premiera în 1995, în Quinzaine des Réalisateurs la Cannes, apoi va trece la Water Easy Reach (1998), o meditație asupra diferențelor culturale, centrată pe un tânăr marinar care are parte de o serie de aventuri în timp ce așteaptă într-un port din Spania.
Muzica norvegiană contemporană, fie că e vorba de jazz sau de abordări post-rock, va răsuna în concerte live la TIFF. Duminică, pe 31 mai, la 20.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj (CCS), celebrul pianist de jazz Tord Gustavsencântă alături de artista afgano-germană Simin Tander, una dintre vocile remarcabile ale jazz-ului actual. Marți, pe 2 iunie, la CCS va fi Seara norvegiană. După proiecția cu filmul Beatles, adaptare fermecătoare a unui best-seller despre beatlemania din anii ’60, va cânta Einar Stray Orchestra, o mini-orchestră formată din cinci tineri norvegieni, una dintre cele mai interesante apariții pe scena muzicală din ultimii ani, cu peste 30 de concerte în Europa anul trecut.
Un moment special va fi proiecția filmului Nine Lives, o biografie de război din 1957, nominalizată la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, votată drept cel mai bun film norvegian al tuturor timpurilor de publicul din țara sa. Tot la TIFF se vor vedea, în prezența scenaristului Stig Frode Henriksen, parodiile horror îndrăznețe Dead Snow 1 & 2 (2009 / 2014), în care un grup de adolescenţi se confruntă cu zombi nazişti. Miss Julie, cel mai recent film regizat de Liv Ullman, muza și partenera lui Ingmar Bergman, lansat recent în România de Independența Film, va avea o proiecție specială la TIFF. Pe afiș: Jessica Chastain și Colin Farrell, alături de Samantha Morton. După Sundance, noul film al lui Anne Sewitsky (Happy, Happy), tulburătorul Homesick, despre o relație incestuoasă, va fi proiectat în premieră la TIFF.
Letter to the King vine cu premiul pentru Cel mai bun film nordic, obținut la Göteborg în 2014, și cu cinci povești interconectate despre refugiați kurzi cărora li se permite să viziteze Oslo pentru o zi. Câștigător al premiului Label Europa Cinemas la Berlinala 2015, Out of Nature este „un autoportret pătrunzător al artistului ca bărbat măcinat de îndoieli la criza vârstei mijlocii”, potrivit „The Hollywood Reporter”. Regizoarea Gunhild Magnor își va prezenta la TIFFThe Optimists, un documentar despre o echipă de volei neobișnuită din Norvegia, formată din femei cu vârste între 66 și 98 de ani, care, după 30 de ani de antrenament, joacă în sfârșit primul lor meci. Comedia irezistibilă Chasing Berlusconi și relația cu întorsături neașteptate din Must Have Been Love completează panorama de filme recente.
Două producții din NORWAVE vor fi prezentate în cadrul EducaTIFF – programul de educație cinematografică pentru elevi al TIFF: Operation Arctic, o lecție despre supraviețuire, în care trei tineri ajung pe o insulă unde sunt amenințați de furtuni și urși polari, și One Night in Oslo, o poveste despre prieteniile între adolescenți.
Proiectul este finanțat de granturile SEE și norvegiene prin Fondul Bilateral Național, gestionat de Ministerul Fondurilor Europene și derulat în parteneriat cu Norwegian Film Institute.