Film
FilminfoFestival

Noaptea Albă a Filmului Românesc cuprinde Bucureştiul pe 16 septembrie 2016

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente dedicate cinema-ului românesc revine pe 16 septembrie 2016 în Bucureşti. Pentru al şaptelea an, în peste 10 locuri din Capitală, Noaptea Albă a Filmului Românesc va aduce cele mai noi poveşti regizate de cineaşti români, unele în avanpremieră, dar şi filme clasice care au făcut istorie în cinema. Spectatorii vor avea ocazia să afle detalii din culisele unor producţii chiar de la realizatorii lor, într-un maraton care va cuprinde multe surprize.

noapte alba a filmului romanesc

Filme de ficţiune şi documentare premiate în marile festivaluri sau cu succes la public, drame, comedii şi thrillere în proiecţii speciale sau în avanpremieră îi vor ţine pe iubitorii de cinema până târziu în noapte în faţa marelui ecran. Muzeul Ţăranului Român, Cinema Elvire Popesco, J’ai Bistrot şiDeschis Gastrobar sunt câteva dintre spaţiile care revin în programul Nopţii Albe. Lor li se adaugă altele noi – care vor fi dezvăluite în curând – în diferite sectoare ale Bucureştiului, oferind unui public cât mai larg prilejul de a viziona filme româneşti.
Dintre producţiile lansate de la precedenta Noapte Albă a Filmului Românesc, spectatorii vor avea ocazia să vadă Ilegitim, provocatorul film al lui Adrian Sitaru, distins cu Premiul C.I.C.A.E la Festivalul de la Berlin 2016 şi proiectat în numeroase festivaluri, despre doi fraţi şi iubirea lor incestuoasă. În Dincolo de calea ferată (r. Cătălin Mitulescu), recompensat de curând cu Menţiunea Specială a Juriului la Karlovy Vary, Ada Condeescu şi Alexandru Potocean joacă rolurile a doi tineri soţi care, după un an de relaţie la distanţă, încearcă să-şi dea seama dacă mai există şansa unui nou început. Acasă la tata (r. Andrei Cohn) îi reuneşte pe Alexandru Papadopol, Ioana Flora şi Andi Vasluianu într-o poveste complicată despre un scriitor care se întoarce după mulţi ani acasă şi îşi rescrie relaţiile cu familia, cu prietenii şi cu prima iubire.
O comedie spumoasă despre oameni obişnuiţi în situaţii excepţionale, Bucureşti NonStop, al lui Dan Chişu, vine cu o distribuţie impresionantă: Gheorghe Ifrim, Cuzin Toma, Olimpia Melinte, Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă, Maria Obretin, Ion Besoiu, Dorina Lazăr, Adrian Titieni, Lia Bugnar. Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase), cel mai bun debut la TIFF 2015, este un film viu şi puternic despre generaţia anilor 2000, pentru care notorietatea se măsoară în like-uri pe Facebook şi vizionări pe Youtube. Lor li se adaugă o selecţie de documentare si scurtmetraje noi de la TIFF 2016, care au rulat în Zilele Filmului Românesc la Cluj.
O secţiune nouă la această ediţie, numită 10 ani de la debut, propune o (re)vizionare a câtorva dintre filmele care au marcat Noul Cinema Românesc şi care sărbătoresc în 2016 un deceniu de la lansare: Cum mi-ampetrecut sfârşitul lumii (r. Cătălin Mitulescu), A fost sau n-a fost? (r. Corneliu Porumboiu), Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu).
Peste 4.000 de spectatori au vizionat filme la Noaptea Albă a Filmului Românesc 2015, evenimentul devenind una dintre cele mai de succes campanii de promovare a cinematografiei autohtone.
Mai multe detalii, pe pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba

***

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, ArCuB şi Primăriei Municipiului Bucureşti.
Proiect finanţat în programul Bucureşti – Oraşul In-vizibil.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...