infoFestival
infoFestivalMuzica

Nedim Nalbantoglu si Parno Graszt la Balkanik Festival! 2012

Nedim Nalbantoglu
Nedim Nalbantoglu s-a născut în Turcia, în anul 1966. A studiat 11 ani de Conservator, după care și-a continuat studiile la Ecole Normale de Musique, în Paris. A lucrat cu muzicieni faimoși, precum violonista rusoaică Tatyana Affanasiev, Ivo Papasov, Devi Arlih și Bruno L’huissiev, Jhonny Griffin, Tooths Thielemans. Nalbantoglu este cunoscut în Franța ca “omul care dă viață viorii și o face să vorbească” și este un virtuoz în muzică clasică, jazz, muzică balcanică, turcească și indiană.
Muzica lui poate fi regăsită în peste 25 de albume din numeroase țări.
Pentru a sărbători multiculturalismul și prietenia dintre bulgari și turci, în cadrul Balkanik Festival, Nedim Nalbantoglu urcă pe scenă alături de bulgarii Nesho Neshev, Nikolai Delchev și Salif Ali.

Fanfara Shavale
Fanfara Shavale din România provine din satul 10 Prăjini, o așezare cu numai 140 de case și 560 de locuitori din centrul Moldovei, care și-a câstigat un renume de invidiat prin cel mai mare număr de fanfare din țară, fiecare bărbat știind să cânte la cel puțin un instrument. Talentul muzical și instrumental este transmis din generație în generație: de la copiii de 4 ani pâna la batrânii de 74, fiecare poate interpreta o piesă muzicală, chiar dacă nu cunoaște notele muzicale, ceea ce asigură autenticitatea melodiilor, satul fiind subiect de cercetare pentru muzicologi, muzicieni și etnologi.
Începând cu anul 1999, cei 10 membri ai Fanfarei Shavale promovează cu succes muzica tradițională românească și Romani în întreaga lume, participând la concerte live și festivaluri renumite de world music, folk sau jazz din Austria, Anglia, Belgia, Cehia, China, Elveția, Franța, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Ucraina și Turcia.

Parno Graszt
Numele trupei este de 20 de ani sinonim cu muzica autentică ţigănească. Membrii trupei au cules ei înşişi melodiile pe care le interpretează din Paszab, în Szabolcs-Szatmár, de acolo de unde locuiesc, departe de zgomotul lumii mari cu moda ei trecătoare. Doar aşa putea muzica lor să îşi păstreze caracterul strămoşesc, vivace, iar membrii trupei să fie sinceri şi necomplicaţi. 
Albumul lor “Rávágok a zongorára“ (2002) a ocupat locul 7 între trupele maghiare, în World Music Charts Europe. În 2003, BBC a realizat un film documentar despre activitatea lor de conservare a tradiţiei.
Muzica lor a fost prezentată deja peste tot în lume: în 2008 au petrecut timp în India, cercetându-şi rădăcinile muzicale, căutând ritmuri şi obiceiuri familiare, cântând împreună cu muzicieni de la ţară. În 2009 au susţinut 20 de concerte în SUA, de la New York până la San Francisco. La finele acelui an, au concertat la Copenhaga, în cadrul celei mai importante întâlniri a formaţiilor de world music, World Music Expo (WOMEX).

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...