Film
FilminfoFestival

Manifesto: Primul festival de film documentar creat de elevi pentru elevi

Pe 18 si 19 iunie, la cinema Elvira Popescuare loc Festivalul Manifesto, primul festival de film documentar creat de elevi pentru elevi. Proiectul a fost gandit si organizat de membrii Cluburilor de Film MANIFESTO, un program de educatie non-formala prezent in 26 de licee din tara.
Proiectiile festivalului de film MANIFESTO vor rula marti, 18 iunie si miercuri 19 iunie intre orele 10:00-16:00 iar intrarea este libera. Filmele din cadrul festivalului sunt documentare educative ce vorbesc despre problemele globale care afecteaza viata oamenilor de pretutindeni: exploatarea economica, discriminarea, protejarea mediului, diversitatea culturala sau drepturile omului. Pe langa acestea, programul include si o competitie de scurtmetraje regizate de tineri liceeni. Juriul festivalului este format din 2 regizori – Teia Gavrilescu, Monica Lăzurean Gorgan și un elev, care vor acorda premiul MANIFESTO pentru cel mai bun scurtmetraj din competiție. si un elev care vor acorda premiul MANIFESTO pentru cel mai bun scurtmetraj din competitie.
Festivalul isi propune sa foloseasca filmul documentar ca instrument de cunoastere a lumii de astazi dintr-o perspectiva obiectiva, nemijlocita de mass-media. De asemenea, festivalul incurajeaza dezvoltarea tinerilor ca voci civice responsabile, capabile sa priveasca critic faptele din jur.
Facebook Event.
Programul complet este disponibil mai jos.
Marti, 18 iunie
10:00 – Black Gold (r. Marc & Nick Francis, Marea Britanie, 2006)
12:00 – Selectie de scurtmetraje printre care Internetul se inchide (r. Alex Lungu, Romania, 2013)
14:00 – Solar Mamas
Miercuri, 19 iunie
10:00 – Competitie de scurtmetraje ale tinerilor
12:00 – Eu, tiganii din familia mea si Woody Allen (r. Laura Halilovic, Franta, 2009)
14:00 – Tasuleasa: Un film fain (r. Andrei Dascalescu, Romania, 2012)
—–
Eu, tiganii din familia mea si Woody Allen (r. Laura Halilovic, Franta, 2009). Un documentar realizat de Laura Halilovic, o tanara de 19 ani care a castigat premiul UCCA la Festivalul de Film Bellaria. Documentarul a fost filmat cu o camera de amatori si incearca sa prezinte trecutul si situatia prezenta a familiei Laurei. Filmul ofera o imagine colorata si vesela a comunitatii rome, prezentand traditiile din perspectiva amuzanta si optimista a unei adolescente ce viseaza sa devina regizor. Numai daca i-ar raspunde Woody Allen la scrisori…
Black Gold (r. Marc & Nick Francis, Marea Britanie, 2006) este un documentar despre companiile multinationale de cafea care controleaza o industrie in valoare de peste 80 miliarde dolari. In timp ce noi ne cumparam cappucino si caffe latte, pretul platit agricultorilor de cafea ramane atât de scazut incat multi au fost nevoiti sa isi abandoneze domeniile de cafea. Nicaieri nu este acest paradox mai evident decat in Etiopia, locul de nastere al cafelei.
Internetul se inchide (r. Alex Lungu, Romania, 2013)  Scurtmetrajul realizat de Alex Lungu ne prezinta o tema actuala si provocatoare:  problema drepturilor de autor in lumea internetului. Marius Moga , Florin Grozea si alti artisti locali dezvaluie cum au fost nevoiti sa se adapteze la regulile lumii digitale.
Tășuleasa- un film fain (r. Andrei Dascalescu, Romania, 2012) Regizorul Andrei Dascalescu a fost printre voluntarii asociației ”Tașuleasa Social” in 2012 si s-a hotarat sa-si transforme experienta intr-un film. Un campus in varful muntelui, langa Pasul Tihuta, o comunitate in care tinerii invata ce inseamna sa fii voluntar si de ce e important sa iti pese. Asociatia si-a propus sa schimbe mentalitatile celor din jur si sa arate ca tinerii isi doresc sa se implice in rezolvarea unor probleme sociale.

Manifesto-poster

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...