Film
FilminfoFestival

Lungmetraje romanesti si maghiare de exceptie la Alter-Native 20!

Pe lângă scurtmetrajele selectate pentru concurs, organizatorii Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native au inclus în program, şi anul acesta, numeroase lungmetraje. Dintre cele 13 filme selectate multe au obţinut premii importante la festivaluri de renume.
Astfel, publicul va avea ocazia de a viziona, printre altele, o animaţie semnată de Anca Damian, intitulată Crulic – drumul spre dincolo. Filmul spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în capitala Poloniei, şi abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma grevei foamei. Ministrul de Externe al României la vremea respectivă, Adrian Cioroianu, şi-a prezentat demisia, în timp ce, în Polonia, trei doctori sunt încă judecaţi pentru moartea lui Crulic. Filmul povesteşte drama cu un umor proaspăt care te face să râzi şi să plângi în acelaşi timp. Pelicula a câştigat marele premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Annecy, unul dintre cele mai importante festivaluri de animaţie din lume, dar a fost premiat şi la festivalurile din Locarno, Copenhaga, Varşovia sau Istanbul.
Un alt film artistic român de succes este cel al lui Tudor Giurgiu, intitulat Despre oameni si melci, o comedie savuroasă, dulce-amară despre drumurile întortocheate ale economiei româneşti. Iată un scurt sinopsis al filmului: 1992, Câmpulung Muscel. Fabrica de maşini ARO a dat faliment şi urmează să fie privatizată într-o săptămână. Va fi cumpărată de o companie franceză care intenţionează să o transforme într-o crescătorie de melci, iar apoi să concedieze muncitorii. George, liderul de sindicat caută cu disperare o soluţie şi îi vine o idee trăsnită… Filmul a obţinut premiul special al Juriului la Festivalul de Film de la Varşovia, desfăşurat în perioada 12-21 octombrie şi o invitaţie la Festivalul Internaţional de Film de la Edinburgh, cel mai vechi festival de film din lume.
Cei interesaţi vor avea ocazia, totodată, de a viziona primul lungmetraj a regizoarei din Tîrgu-Mureş, Kincses Réka, intitulat Patrie, sex şi alte neajunsuri. Coproducţia germano-maghiară tratează tema emigrării. Zsuzsi şi Sándor par să se fi integrat. Au o casă nouă, doi copii, traiul asigurat şi o maşina mare, că abia încape în garaj. Trăiesc la marginea unui oraş mare din Germania. Nu poartă niciun semn al trecutului lor est-european. Ei îi este dor de acasă; iar lui îi este dor de ea, nu i-ar lipsi nimic, dacă ea sa nu l-ar tot respinge. Copiii pleacă în vacanţă şi după mulţi ani rămân numai ei doi. Din fericire, sosesc nişte oaspeţi neaşteptaţi…
Un alt lungmetraj maghiar interesant este animaţia Tragedia omului. Jankovics Marcell a adaptat scenariul filmului după piesa cu acelaşi titlu al lui Madách Imre încă în 1983. Producţia a început în 1988, dar s-a terminat abia la sfârşitul anului 2011, după două decenii şi jumătate de zbateri. În centrul acţiunii se află prima pereche de oameni care, conduşi de diavolul Lucifer, străbat în vis istoria ajungând în viitorul de neprevăzut. Dacă în ceruri, Lucifer este partenerul gelos al lui Dumnezeu, în procesul creaţiei, pe pământ, el este umbra lui Adam. La sfârşitul povestirii Adam se trezeşte şi realizează că „veşnică întrecere e viaţa şi însăşi lupta-i ţinta omenirii…”
Lista completă a filmelor artistice incluse în programul Festivalului Alter-Native 20 poate fi găsită pe site-ul www.madisz.ro.

––––––––––––-

Parteneri:
Universitatea de Arte Tîrgu-Mureş, Consiliul Judeţean Mureş
Finanţat de:
Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Primăria Municipiului Tg. Mureş, Fondul Naţional Cultural (Ungaria), Fondul Bethlen Gábor, Fundaţia Communitas
Parteneri media:
CineFan.ro, CinemaRx.ro, Art Act Magazine, vasarhely.ro, Vásárhelyi Hírlap, Népújság, Zile şi Nopţi, Zi de Zi, Ziarul de Mures, Erdély TV, Radio GaGa, Radio România Cultural, Radio Tîrgu–Mureş, Radio Cluj, TVR Tg.Mures

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...