În perioada 13-21 august 2012, Alexandria va reintra pe harta culturală a României graţie Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis. Ajuns la cea de-a şaptea ediţie, Ideo Ideis face un pas înainte şi, pe lângă obiectivul său de bază, acela de a le oferi liceenilor din România oportunitatea de a fi implicaţi într-un proces de educaţie alternativă, îşi propune să acorde o mai mare atenţie componentei de responsabilitate socială şi devine „Eveniment Responsabil”.
Anul acesta, echipa de organizare a înscris evenimentul în demersul de Responsabilizare Socială demarat de Societal (reţea naţională de ONG-uri), şi, ca urmare a angajamentului său, ediţia cu numărul VII va purta marca “Eveniment responsabil”. Aceasta marcă a fost creată de către Societal pentru a oferi recunoaştere organizatorilor de evenimente care îşi propun şi reuşesc să îndeplinească criteriile Responsabilităţii Sociale (grija faţă de mediu, echitatea socială, buna guvernantă) în aceeaşi măsură în care ştiu să-şi delecteze publicul.
Concret, echipa Ideo Ideis şi-a asumat o serie de indicatori de Responsabilitate Sociala ce vor fi monitorizaţi pe parcursul organizarii si desfăşurării festivalului. Intervenţia planificată vizează patru domenii: protecţia mediului, dezvoltarea socială, dezvoltarea economică şi buna guvernanţă.
”Cred ca nimeni nu s-ar fi gândit că Ideo Ideis va ajunge la ediţia VII. Nici măcar noi. Campania de comunicare de anul acesta, semnată de prietenii noştri de la Rusu+Borţun Brand Growers, atinge un punct important şi anume responsabilitatea pe care Ideo Ideis o are în prezent. Această responsabilitate este împărţită între contribuţia la implementarea unui sistem de educaţie alternativă la nivel naţional şi impactul pe care un astfel de eveniment îl poate avea, în timp, asupra unei comunităţi în care activităţile culturale sunt aproape inexistente. Încercăm să ne asumăm această responsabilitate şi să o ducem mai departe chiar dacă, uneori, drumurile par blocate. Ideo Ideis creează, în interiorul unei direcţii clare, un context fericit, deschis şi prietenos pentru ca oamenii să fie împreună, iar atunci când acest lucru se întâmplă rezultatele pot fi extraordinare.“, a declarat Alexandru Ion, co-director al Festivalului.
La fel ca şi în anii anteriori, agenda Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria include, pe lângă competiţia de teatru a celor nouă trupe de liceeni, ateliere de teatru tânăr (coordonate de absolvenţi UNATC), masterclassuri de dramaturgie (sub coordonarea Mihaelei Michailov) şi coregrafie (coordonate de Mihaela Zamfirescu, Carmen Coţonafă şi Lorette Enache), Cinemateca Târzie (speakeri: Andrei Gorzo şi Tudor Giurgiu), Seara Povestitorilor (speakeri: Şerban Ţigănaş- preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Cristian Lascu- redactor-şef National Geographic România şi binecunoscutul violonist Alexandru Tomescu), spectacole pentru copii (invitat special: Marian Râlea) şi două masterclass-uri susţinute de către jurații festivalului, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Marius Manole, Vlad Zamfirescu şi Cătălin Ştefănescu şi de către preşedintele de onoare al festivalului, Marcel Iureş.
În plus, Ideo Ideis continuă tradiția de a aduce în comunitate spectacole de teatru profesionist de la cele mai importante teatre din București. Anul acesta festivalul va găzdui spectacole de la Teatrul de Comedie – Crize, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț – OO! ( regia: Alexandru Dabija) și Familia TOT (regia: Victor Ioan Frunză).