Înalta Curte de Casație și Justiție obligă Consiliul Superior al Magistraturii să organizeze și turul 2 al alegerilor pentru procurori. Decizia este definitivă și a fost luată vineri, 29 iulie.
De fapt, Instanța Supremă obligă CSM să probe buletinul de vot, precum şi calendarul de desfăşurare a turului doi al alegerilor pentru un membru procuror de la parchetele de pe lângă judecătorii, precum şi pentru cel de-al doilea membru procuror de la parchetele de pe lângă tribunale şi să sesizeze Secţia pentru procurori pentru a dispune măsurile ce se impun.
”Admite contestaţiile formulate de procurorul Lia Sorin Marian şi de procurorul Flonta Sorin Emil împotriva Hotărârii nr. 113 din 19 iulie 2022 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii şi în consecinţă:
Anulează, în parte, hotărârea sus-menţionată, în ceea ce priveşte dispoziţiile art.3 şi, admiţând contestaţiile, obligă Plenul Consiliului Superior al Magistraturii să aprobe buletinul de vot, precum şi calendarul de desfăşurare a turului doi al alegerilor pentru un membru procuror de la parchetele de pe lângă judecătorii, precum şi pentru cel de-al doilea membru procuror de la parchetele de pe lângă tribunale şi să sesizeze Secţia pentru procurori pentru a dispune măsurile ce se impun, în conformitate cu art. 17 alin. (5) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Menţine celelalte dispoziţii ale Hotărârii nr. 113 din 19 iulie 2022 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Respinge contestaţiile formulate de judecătorul Milu Ramona Graţiela şi de judecătorul Ghica Mihai Ştefan împotriva Hotărârii nr. 113 din 19 iulie 2022 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii şi a Hotărârii nr. 2000 din 19 iulie 2022 a Secţiei pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Obligă intimatul Consiliul Superior al Magistraturii la plata către contestatorul Flonta Sorin Emil a cheltuielilor de judecată în sumă de 682,49 lei. Definitivă”, se arată în decizia instanței.
Care sunt normele Consiliul Judiciar European, „fratele mai mare” al CSM
Magistratul Sorin Emil Flonta a arătat, în contestația formulată, despre care Ziare.com a scris zilele trecute, că CSM-ul ar trebui să aibă o abordare unitară, având în vedere că este vorba despre alegerile pentru viitorul Consiliu.
„O abordare diferențiată nu face altceva decât să arunce însăși credibilitatea CSM ca instituție care girează aceste alegeri într-o zonă în care nu se dorește aceasta. Dar pentru argumente care țin exclusiv de legalitatea procedurii și de echitate, normele trebuie să fie interpretate cu aceeași măsură pentru toate palierele judiciare. Dar acesta este atributul judecătorilor supremi, pe care i-am sesizat. Astăzi, 27 iulie, s-a admis conexarea și s-a făcut un prim pas în sensul reunirii a două dintre cauzele cu care Instanța supremă a fost sesizată.
Mai sunt colegi de-ai mei care au făcut același demers juridic și cred că ar trebui să fie o abordare unitară. Aș mai dori să adaug că există și argumente suplimentare care țin de exigențele pe care le trasează Consiliul Judiciar European și este bine să se știe că Româna prin CSM a aderat la acest consiliu.
Or, normele europene impun exact același lucru: un mecanism identic de alegere a viitorilor membri ai Consiliului Judiciar European, echivalentul Consiliului Superior al Magistraturii, pe toate palierele, cu recomandarea să existe o reprezentativitate cât mai largă la alegerea acestora, pentru că doar așa se poate garanta acea legitimitate despre care eu vorbeam”, a spus procurorul Sorin Emil Flonta.
Citiți articolul original pe ziare.com