Film
FilminfoFestival

Filmele castigatoare la Kinofest 2013

Ediţia a şaptea a festivalului Kinofest s-a încheiat, peste 250 de filme au fost proiectate la Cinema Union, Energiea Pub şi Galeria Sfântul Tuş. Timp de trei zile fantezia a sute de creatori a prins viaţă ieşind din monitoarele computerelor pe eranele de proiecţie.
„And the winners are”…
La categoria Ficţiune, cel mai bun scurtmetraj a fost desemnat filmulspaniol de 18 minute „Efemer” („Efimera”), realizat de Diego Modino în 2012, iar premiul juriului a mers la studentul polonez Bartosz Kruhlik cu filmul „Dogoarea” („The Heat”).
Alicia, fetiţa creată de Diego Modino, vine dintr-o lume a minunilor (moara idilică în care locuieşte cu bunica sa, în mijlocul unui câmp cu maci). Ea visează să devină o balerină şi merge la o audiţie. Doar că lumea exterioară nu este deloc aşa de idilică precum credea ea. Aceasta este povestea călătoriei iniţiatice a Aliciei, din fantezia ei candidă în realitatea întunecată. Şi a efectului minunat, dar efemer ca un parfum, pe care îl lasă prezenţa ei.
Filmul “Efimera” este calificat la premiile Oscar, Goya, Méliès; a fost selecţionat în 86 de festivaluri (Cannes, Palm Springs, Shorts Shorts Film Festival, Belgrad, Cleveland, Malaga, Trieste, etc), şi a primit 26 de premii (cel mai bun scurtmetraj la Busan Int’l Short Film Festival, Coreea de Sud; Maremetraggio, Italia; Imaginaria, Italia; 0110 Int’l Digital Film Festival, India; cel mai bun regizor la GIJÓN Film Festival, Spania; Medina del Campo, Spania; premiul juriului la Worldfest Huston, SUA; premiul publicului la Bilbao Int’l Fantasy Film Festival, Spania; Cinefiesta, PuertoRico; cea mai buna selectie la Kaothsun Taiwan, etc).
Motivaţia Juriului Kinofest: “pentru momentul magic, dătător de speranţă, în care se întâlnesc două lumi radical opuse: una a inocenţei şi a fanteziei, cealaltă a abrutizării şi a violenţei“.
Filmul „The Heat” este un thriller surprinzător produs de Şcoala Poloneză Naţională de Film, Televiziune şi Teatru în 2013. A fost selecţionat la „Auburn Int’l FilmFestival for Children and Young Adults (Sydney Australia), la Fresh Film Fest (Cehia), Guanajuato Int’l Film Festival (Mexic).
“The Heat” înseamnă flăcari, aer încins, vehemenţa sentimentelor. Bartosz Kruhlik, autorul filmului, s-a remarcat debutând cu un documentar („Tomorrow”) câştigător a 40 de premii. La Kinofest a mai fost prezent la ediţiile precedente cu scurtmetrajele de ficţiune „Vanishing” şi „http://”.
Premiul Kinofest a fost acordat de juriul Kinofest “pentru puternicul impact pe care îl au asupra noastră imaginile, stimulându-ne să medităm la perversitatea răului şi la vulnerabilitatea ingenuităţii”.
Competiţia de Animaţie a fost câştigată de scurtmetrajul polonez „Ex Animo” semnat de Wojciech Wojtkowski, în timp ce premiul juriului a fost câştigat de producţia franceză “Ca iepurii” („Like Rabbits”).
„Ex Animo” e un film de stare, o impresie animată. Personaje fantastice, o realitate originală, scene absurde şi fără nicio legătură descriu regulile lumii din foaia de hârtie a animatorului.
Filmul a fost apreciat de juriu pentru tehnica manuală folosită, realizarea plastică, pentru creativitatea şi fantezia personajelor.
„Like rabbits” este al doilea episod al seriei “Croniques de la poisse”, al cărei prim episod a fost prezentat la Kinofest în 2010. În 2013, omul cu cap de peşte îşi continuă călătoria întunecată într-un parc de distracţii, distribuindu-şi la întâmplare bulele ghinioniste. Un premiu câştigat pentru marea originalitate a filmului, pentru umorul negru, surprinzător, ironic, pentru grafica foarte actuală.
Premiul la categoria Micromovie l-a câştigat animaţia taiwaneză de aproape 2 minute „Trueheart goes fishing” (Eden Chan, 2013). Secţiunea Micromovie de la această ediţie s-a desfăşurat online. Cele 17 filme finaliste au putut fi vizionate şi votate timp de o lună pe site-ul Kinofest. Animaţia studentului taiwanez Eden Chan a primit cele mai multe like-uri. Practic, premiul Cel mai bun Microfilm la Kinofest 2013 este un premiu al publicului.
La aceasta ediţie, premiile Kinofest au fost oferite de ARCUB şi au însumat 8.000 de lei.
Din juriul de ficţiune au făcut parte: Mihai Fulger (jurnalist şi critic de film, redactor-şef la CinematecaRomână), Alexandra Păun (scenarist şi producător de film independent), Claudiu Păun (director de fotografie, producător artistic la Realitatea TV).
La animaţie au jurizat: Radu Tinc (art director MEKA Creative Open Space, grafician, animator), Dan Vezentan (creative partner New Folder, artist vizual), Cristina Zaharia (critic de film, redactor şef Port.ro), Andrei Tripsa (‎creative partner Three).
Kinofest este un proiect cultural românesc independent.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *