Vineri, 8 august 2014, începând cu ora 16:00, Muzeul Culturii Romilor (Drumul Săbăreni nr 101-125) își deschide porțile și vă asteaptă la Festivalul Solidarității Intercomunitare Pakivalo. Prin diferite activități precum dezbateri, proiecții de film, spectacole de teatru, ateliere de pictură și bricolaj, demonstrații de street dance, o expoziție de fotografie și concerte, Festivalul Pakivalo se dorește a fi un eveniment despre solidaritate, încredere, prietenie. Intrarea este liberă.
„Festivalul Solidarității Intercomunitare Pakivalo a pornit de la ideea că ‘Solidaritatea se practică și se demonstrează’. Aceste au fost cuvintele sociologului Nicolae Gheorghe, fondatorul mișcării romilor din România și unul dintre cei mai apreciați intelectuali romi din Europa, care cu un an în urmă, când a părăsit această lume, ne îndemna să ne afirmăm calitatea de cetățeni ai României și ai Uniunii Europene. Aceasta este provocarea de la care am pornit să ne imaginăm acest Festival al Solidarității Intercomunitare, ca o punte între minoritari și majoritari, copii și adulți, săraci și bogați, intelectuali și plebei, artiști și public spectator”, a declarat Ciprian Necula, președintele Romano ButiQ.
Festivalul Solidarității Intercomunitare Pakivalo este organizat de Asociația Romano ButiQ și K Consulting Management and Coordination (KCMC) cu scopul comemorării lui Nicolae Gheorghe, unul dintre cei mai recunoscuți intelectuali romi din Europa.
Pakiv (în limba romani) este un pact de loialitate, încredere și cinste între persoane.
„Am vrea să facem din Pakivalo un calificativ folosit de toți, în spiritul solidarității interetnice și interculturale promovate de Nicolae Gheorghe, care, credem noi, trebuie să-și câștige locul în rândul filosofilor români. Pentru asta, noi, cei care am rămas în urma lui, trebuie să muncim și să-i salvăm creațiile. În România, avem o mare dramă, atât romii cât și românii trăiesc într-o cultură orală”, a adăugat Ciprian Necula.
La eveniment vor participa membri ai comunităților locale de romi (Giulești-Sârbi și Ferentari), reprezentanți ai organizațiilor non-profit, dar și autorități. Partenerii Festivalului Solidarității Intercomunitare Pakivalo sunt: Primăria Sectorului 6, Centrul Cultural European Sector 6, ActiveWatch, Policy Center for Roma Minorities, Fundația pentru o Societate Deschisă, Asociația pentru Dezvoltare și Incluziune Socială (ADIS), Asociația ART Activ, Asociația Culturală Amphiteathrrom, JWT COHNANDJANSEN, Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună, ROMED-ROMACT, CEDS (Centrul pentru Educație și Dezvoltare Socială), SASTIPEN, Fundația Toflea, Romani CRISS , Amurtel, Centrul de Documentare, Resurse si Cercetare pentru Problematica Romilor — SNSPA, Centrul de Studii Juridice si Drepturile Omului, URBAN, Partida Romilor Pro-Europa, Agenția Națională pentru Romi, Centrul Național de Cultură al Romilor Romano Kher, Grupul de Acțiune Locală al Romilor Sectorul 6, Meșteșukar Butiq.