infoFestival
infoFestivalTeatru

Festivalul International de Teatru de la Sibiu se va desfasura in luna iunie

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu anunţă oficial perioada de desfăşurare a celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Anul viitor spectacolele vor fi susţinute în prima parte a lunii iunie, în perioada 7 – 16 iunie.
Ediţia aniversară de 20 de ani a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu îşi propune să continue tradiţia unei oferte culturale la cel mai înal nivel. Timp de zece zile oraşul Sibiu se transformă într-o scenă uriaşă cu artişti din toate colţurile lumii ce prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ şi instalaţii, în peste 60 de spaţii de joc, printre care pieţe publice, biserici, situri istorice, pub-uri, dar şi clasicele săli de spectacol.

sbfestivalul-international-de-teatru-se-va-desfasura-luna-iunie

„Probabil că perioada 7 – 16 iunie vine ca o surpriză pentru că obişnuiam să organizăm Festivalul pe o perioadă de zece zile, începând cu ultima vineri din mai. Totuşi, credem că alegerea noastră e una bună şi firească având în vedere că jumătatea lunii iunie este mult mai însorită decât finalul lunii mai. Pentru noi spectacolele de stradă reprezintă o investiţie importantă, oferind publicului larg o oportunitate extraordinară de petrecere a timpului liber alături de prieteni şi familie.” a declarat Constantin Chiriac, directorul Festivalului de la Sibiu. Ediţia aniversară din 2013 va fi marcată printr-un eveniment de gală organizat la Sala Thalia din Sibiu, în data de 15 iunie.
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este organizat de 16 ani sub înaltul patronaj al Preşedintelui României.
Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu reprezintă cel mai complex festival anual din România, fiind recunoscut internaţional ca cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa ca amploare şi dimensiune, după Festivalul Internaţional de la Edinburgh (Marea Britanie) şi Festivalul de la Avignon (Franţa).
Cea de-a XIX-a ediţie a festivalului a avut loc anul acesta în perioada 25 mai – 3 iunie şi a reunit peste 2.500 de artişti şi operatori culturali din toate colţurile lumii, ce au prezentat la Sibiu, timp de zece zile, peste 350 de evenimente. De buna desfăşurare a evenimentelor s-a îngrijit o echipă formată din aproximativ 200 de persoane ce a fost completată de cel mai dinamic grup de voluntari din România, o comunitate ce a reunit 500 de tineri români, maghiari, japonezi, coreeni, canadieni, elveţieni, germani şi francezi. Pentru transportul local şi logistica producţiilor din Festival au fost parcurşi peste 40.000 de kilometri cu ajutorul a 25 de limuzine, 15 autocare, 4 microbuze şi 3 camioane. Fiecare invitat al festivalului a optat pentru minim 3 înnoptări, contribuind alături de turiştii veniţi cu ocazia evenimentului de la Sibiu la încasări record din taxa hotelieră în această vară.
Anul acesta au fost puse în vânzare peste 21.000 de bilete la spectacole, organizatorii raportând o creştere cu 19% a veniturilor din vânzarea acestor tichete în comparaţie cu anul precedent. Siteul oficial al festivalului, sibfest.ro, a avut peste 45.000 de vizitatori din 71 de ţări, dintre care primele cinci ca număr de vizitatori sunt România, SUA, Germania, Marea Britanie şi Japonia.
Cea mai complexă parte a organizării acestui festival este producţia tehnică ce presupune o mobilizare de forţe uriaşe având în vedere dinamica montării spectacolelor. Pentru fiecare spaţiu de joc au fost pregătiţi peste 80 de mânuitori, tehnicieni şi ingineri ce au lucrat în permanenţă asigurând fluxul zilnic de montare – repetiţie – reprezentaţie – demontare, specific fiecărui spectacol invitat. În total, pentru cea de-a XIX-a ediţie a festivalului s-a folosit un sistem de lumini cu putere de 900 KW, un sistem de sunet de 150.000 W, peste 20 de kilometri de cabluri şi 100 tone de decoruri şi costume.
Programul de evenimente al celei de-a XX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se află în ultima fază de confirmare, iar acesta va fi disponibil la începutul anului viitor.

Care este reacția ta la acest articol?

Alții au citit si ...

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *