economica.net
economica.netEconomie

Fermierii români cultivă legal plante psihotrope pe o suprafață de peste 570 de hectare. Producția este de aproximativ 1.400 de tone

Interesul fermierilor români pentru cultivarea plantelor psihotrope este în scădere de la an la an, deși la nivel euopean trendul este invers, iar România a fost unul dintre marii producători. Mai sunt 34 de fermieri care cultivă cânepă pentru fibră pe numai 326,6 hectare, în timp ce cânepa pentru semințe a fost selectată de 32 de agricultori care au plantat 241,5 hectare, potrivit ultimelor date ale Ministerului Agriculturii furnizare Economica.

În total, sunt peste 568 de hectare cu cânepă, în condițiile în care în 2022, numai cânepa pentru fibră ocupa 707 hectare. În 1990, în România avea cânepă pe 16.629 de hectare și o producție de peste 72.100 de tone. De altfel, până în 1990, România a fost a treia ţară producătoare de cânepă din lume, dar includerea culturii pe lista plantelor narcotice a limitat spre zero interesul producătorilor. Mai mult, fiind o cultură care necesită foarte multă muncă fizică, mulţi au fost descurajaţi să mai cultive.

În schimb, în restul UE planta se cultivă pe suprafețe tot mai vaste, ajungînd la 33.000 de hectare în 2022. Cel mai mare producător este Franța (peste 70 % din producția UE), urmată de Țările de Jos și Austria .

Cânepa este o importantă planta textilă datorită însușirilor deosebite ale fibrelor asigurând producții potențiale mari de peste 3.000 kg de fibre la hectar. De asemenea, semințele (fructele de cânepă) pot avea utilizări diverse: pentru extragerea uleiului industrial și comestibil, pentru fabricarea lacurilor și vopselelor și a substitutelor proteice nutritive… [continuare]


Accesați articolul integral pe economica.net

Declinarea răspunderii! stirihub.ro este un agregator automat al media din Romania. În fiecare articol este specificat hyperlinkul către sursa primară. Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (economica.net). Dacă sunteți proprietarul conținutului și nu doriți să vă publicăm materialele, vă rugăm să ne contactați prin e-mail – contact@stirihub.ro. Conținutul va fi șters în 24 de ore.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...