Invazia brutală a Ucrainei de către Vladimir Putin a determinat liderii UE să-și petreacă vara înclinându-se unor autocrați pe care până nu demult democrațiile occidentale îi considerau interziși în lumea liberă. Acum, UE apelează la autocrați, criminali, violatori ai drepturilor omului și poluatori în serie.
„Uniunea Europeană a decis să se diversifice în afara Rusiei și să se îndrepte către parteneri mai de încredere”, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în această lună, vorbind alături de președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev.
Între timp, președintele francez Emmanuel Macron l-a găzduit joi, 28 iulie, pe prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman – care controlează o mulțime de petrol, dar este acuzat că a ordonat uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi.
În altă parte, cancelarul german Olaf Scholz și prim-ministrul Italiei Mario Draghi au fost ocupați să atragă statele nord-africane pentru hidrocarburi.
Iată încurcăturile morale care provin din nevoia UE de combustibil, conform indicelui Blood for Oil al POLITICO.
Rusia
Relațiile cu Rusia sunt în ”coșul de gunoi”, în timp ce armata lui Putin continuă să lovească orașele ucrainene și să ucidă civili. Senatul SUA a aprobat joi în unanimitate o rezoluție prin care îi cere secretarului de stat Antony Blinken să desemneze Rusia drept stat sponsor al terorismului.
Indicele libertății umane: locul 126 din 165. Clasamentul actual nu contabilizează vărsarea de sânge produsă de Kremlin în Ucraina.
Arabia Saudită
Arabia Saudită este curtată de mulți, iar Mohammed bin Salman știe asta. În timp ce petrolul saudit reprezintă mai puțin de 10% din totalul importurilor Europei, țara are un cuvânt mare de spus în ceea ce face OPEC și, prin urmare, asupra stării pieței globale.
Președintele american Joe Biden a vizitat deja Orientul Mijlociu luna aceasta pentru a încerca să-și îmbunătățească proviziile, renunțând la promisiunea sa anterioară de a face din regatul saudit un „paria”. Și nu este vorba doar de uciderea lui Khashoggi. O coaliție condusă de Arabia Saudită continuă un război sângeros în Yemen, care a ucis mii de oameni. Autoritățile saudite reprimă dizidenții și activiștii pentru drepturile omului.
Indicele libertății umane: locul 155 din 165.
Iranul
Iranul are cele mai mari rezerve de gaz din lume, dar exploatarea acestora pentru fabricile și gospodăriile europene este implicată într-o mulțime de politici, deoarece sancțiunile legate de programul nuclear al Iranului blochează orice transport legal de petrol sau gaze. Pe lângă problema nucleară, Iranul – condus de liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei – continuă să-și reprime poporul, agențiile de securitate fiind acuzate de încălcări în serie ale drepturilor omului și forțele fiind iraniene profund implicate în războiul civil din Siria.
Indicele libertății umane: locul 160 din 165
Egiptul
Președintele Egiptului Abdel Fattah el-Sisi a petrecut recentul val de căldură din Europa la Berlin, acceptând să trimită încă mai mult gaz în Germania, împreună cu hidrogen, ca parte a unui acord de cooperare. A fost și la Paris pentru a discuta despre energie cu Macron. Von der Leyen a anunțat un acord în iunie pentru a aduce mai mult gaz din Egipt și Israel către Europa.
Dar regimul autoritar al lui el-Sisi are mari probleme legate de drepturile omului.
„Zeci de mii de critici guvernamentali, inclusiv jurnalişti şi apărători ai drepturilor omului, rămân închişi pentru acuzaţii motivate politic”, potrivit Human Rights Watch.
Indicele libertății umane: locul 161 din 165
Qatarul
Qatarul, condus de șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, ar putea fi mic, dar are două lucruri mari de făcut în acest an; stadioane de fotbal, având în vedere turneul de iarnă de la Cupa Mondială FIFA – un eveniment care a forțat țara să încerce să-și curățeze problemele de mult timp legate de maltratarea lucrătorilor migranți – și cererea bruscă din partea Europei pentru gaze. Vicecancelarul german Robert Habeck a vizitat Doha în martie pentru a încheia un acord de gaze.
Indicele libertății umane: locul 128 din 165
Azerbaidjan
Azerbaidjanul a fost mult timp considerat drept un colac de salvare în ceea ce privește energia, iar țara este legată de UE prin Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale și Conducta Trans Adriatică.
Într-o călătorie la Baku la începutul acestei luni, von der Leyen a semnat un acord pentru a crește livrările cu 50%, până la 12 miliarde de metri cubi (bcm), apoi până la 20 de miliarde de metri cubi „în câțiva ani”.
Dar Azerbaidjanul are problemele sale. Există războiul din 2020 din Nagorno-Karabah. Aliyev, conducătorul ereditar al țării, are și probleme legate de drepturile omului. Țara a fost criticată pentru fraudă electorală, restrângerea libertății presei și arestarea și abuzarea activiștilor din opoziție.
Indicele libertății umane: locul 127 din 165
Algeria
Draghi și-a asigurat noi resurse de gaze din Algeria, la întâlnirea cu președintele Abdelmadjid Tebboune. Conform unui acord finalizat luna aceasta, compania energetică de stat din Algeria Sonatrach și Eni din Italia vor dezvolta un zăcământ de petrol și vor comercializa încă 9 miliarde de metri cubi de gaz până în 2024. Acest lucru va pune Algeria deasupra Rusiei ca furnizor de gaze nr. 1 al Italiei.
Algeria are propriile sale motive să facă politică folosind gazele, deoarece sprijină mișcarea de independență a Saharei de Vest și se află într-un conflict diplomatic de lungă durată cu Marocul, care pretinde controlul asupra teritoriului. Acest lucru a făcut deja ca Algeria să renunțe la un acord de cooperare cu Spania (care sprijină Marocul) și ridică spectrul energiei care este folosită ca pârghie într-un conflict cu totul diferit. Guvernul are, de asemenea, un istoric prost în reprimarea opoziției politice și în restrângerea libertății de exprimare.
Indicele libertății umane: locul 154 din 165
Statele Unite
Unchiul Sam a promis că va ajuta UE cu gaz natural lichefiat. Dar SUA nu vor putea acoperi singure în mod substanțial cota de gaz a Rusiei, așa că Washingtonul s-a angajat să-și folosească puterea diplomatică pentru a ajuta la transportarea hidrocarburilor din alte locuri în Europa.
Deși SUA este o democrație robustă, a existat o aparentă tentativă de lovitură de stat pe 6 ianuarie și cine știe ce direcție va lua țara până la următoarele alegeri prezidențiale.
Indicele libertății umane: locul 15 din 165
Norvegia
Norvegia are deja un rol de lungă durată ca furnizor major de combustibili fosili pentru țările UE, reprezentând aproape o zecime din importurile de petrol ale blocului și aproximativ un sfert din livrările sale de gaze. Un acord din iunie între UE și Oslo înseamnă că un plus de gaz norvegian va intra în Europa.
Deși nu există nicio îndoială cu privire la acreditările democratice ale Norvegiei, buna credință climatică este mai șubredă – câștigând sume uriașe din vânzările de petrol și gaze, deși face eforturi pentru ecologizarea propriei economii cu orice, de la hidroenergie la mașini electrice.
Indicele libertății umane: locul 13 din 165
Țările de Jos sunt o democrație solidă și cel mai mare producător de gaze din UE. Dar vastul zăcământ de gaz Groningen urmează să fie dezafectat în 2023, deoarece provoacă cutremure. Cu toate acestea, mai sunt aproximativ 450 de miliarde de metri cubi de care să se folosească, dar guvernul olandez a spus deja că exploatarea Groningenului ar fi o „ultimă soluție”. Să vedem cât de rele vor deveni lucrurile cu adevărat.
Indicele libertății umane: locul 11 din 165
Citiți articolul original pe ziare.com